Верховенство права і свободи ЗМІ в Польщі та Угорщині опинилося під загрозою – Єврокомісія

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Єврокомісія розкритикувала владу Угорщини та Польщі за зниження рівня свободи ЗМІ та незалежності судової влади, а також вказала, що корупція залишається основним викликом для обох країн-членів ЄС.

Про це йдеться у звіті комісії щодо верховенства права у 27 державах-членах об’єднання від 20 липня 2021 року, повідомляє DW.

Джерело: pixabay.com

У документі, зокрема, вказано, що Польща не відповідає стандартам у чотирьох основних сферах: системі правосуддя, антикорупційній політиці, свободі ЗМІ та дотриманні системи стримувань і противаг, пише видання.

Так, напередодні виходу звіту Європейський суд у Люксембурзі встановив, що дисциплінарна палата Верховного суду Польщі не гарантує неупередженості й незалежності та порушує незалежність судової влади й це суперечить законодавству ЄС. Проте польський уряд не виконує судового рішення щодо тимчасового припинення діяльності вказаної палати, яка продовжує працювати й ухвалювати рішення.

ЄК також висловила сумніви в незалежності угорських суддів. Зокрема, там вказали на призначення голови Конституційного суду країни всупереч позиції Національної юридичної ради.

Щодо порушень у сфері медіа, одне з державних польських підприємств планує придбати великий медіаконцерн, а це “потенційна загроза для плюралізму на медіаринку”, йдеться у звіті.

Водночас уряд Угорщини активно замовляє рекламу, у такий спосіб здійснюючи “непрямий політичний вплив” на медіа, вважають у ЄК. У звіті уточнюється, що держава – найбільший замовник реклами в цій країні, а велику частину доходів від неї отримують медіакомпанії, що вважаються близькими до уряду.

Окремо ЄК відзначила Словенію, яка зараз головує в Євросоюзі, – за порушення свободи місцевих ЗМІ, повідомлення про переслідування в інтернеті та погрози словенським журналістам.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн попередила Угорщину, що вона має скасувати дискримінаційний закон, інакше їй загрожують серйозні санкції. 

Законодавство, внесене Орбаном, різко критикували й інші лідери ЄС на саміті минулого місяця. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав Будапешт поважати цінності толерантності ЄС або вийти з блоку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter