Вчитель, який не відпустив учня в туалет на уроці, може бути покараний за законом – юрист

Дата: 07 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Дії вчителя, який не дозволив учню вийти в туалет під час уроку, можуть бути визнані судом як аморальна поведінка та жорстоке поводження, за які він має бути покараний і навіть звільнений.

Фото Depositphotos

Про це повідомляє юрист громадського об’єднання “Батьки SOS” Роман Бондаренко.

За його словами, в цьому випадку використовується норма Конституції України про те, що “ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому поводженню, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню”.

Роман Бондаренко у блозі на Фейсбук пояснює, що дитина має право виходити в туалет, навіть не піднімаючи руку і не проголошуючи на весь клас своє прохання.

“Дитячий сором, біль, фізіологічні і моральні травми. Заради чого? Щоб привчити до дисципліни, чи, може, щоб насолодитися владою над меншими і слабшими. Як же людяність, доброта, любов. Цього мають навчати в школі чи, може, ненависті до вчителів? Не кажіть потім: “Ви не поважаєте вчителів. Ви погано виховуєте дітей”, – пише юрист.

Він наводить приклади із судової практики, коли вчителі були покарані за те, що не пустили дитину до туалету.

Так, у Рогатині Івано-Франківської області вчитель у 2013 році не відпустив ученицю в туалет, унаслідок чого вона зазнала “фізичного болю та психологічних страждань”. За скаргою батьків до суду вчителя звільнили.

Такий вчинок, на думку суддів, виглядає як знущання над неповнолітньою особою, яка залежна від учителя через формальні стосунки між ними.

Апеляційний суд, до якого звернувся вчитель за скасуванням вироку, не задовольнив його позов і визнав рішення суду першої інстанції справедливим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter