В Україні заснували Міжнародний фонд страхування журналістів

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів (МФСЖ), який опікується страхуванням співробітників незалежних медіа, що вирушають до зони бойових дій, на тимчасово окуповані та звільнені території – протягом одного місяця після звільнення.

Про це розповіла виконавча директорка Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” Оксана Бровко, пише “Детектор медіа”.

Джерело: pixabay.com

Ініціаторами створення Фонду виступили шість громадських організацій: Фундація “Суспільність”, Асоціація “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Центр демократії та верховенства права та Інститут розвитку регіональної преси.

За словами Бровко, в Україні питання журналістської страховки дотепер не розв’язувалося.

“Попри те що країна воює з 2014 року, наші журналісти та їхні родини лишалися беззахисними в разі травми чи загибелі. Створення МФСЖ – це великий крок уперед для всіх нас. До процесу фінансової підтримки можуть долучатися й інші донори та благодійники. Це лише посилить нас та дозволить збільшувати кількість застрахованих”, – сказала вона.

Підтримала Фонд Всесвітня газетна асоціація (WAN-IFRA), яка виділила для нього 10 тисяч доларів США. На ці гроші вже розпочали страхування журналістів.

Страхувати одного журналіста фонд зможе на термін від одного до трьох днів, подати заявку можна тут.

Страхове покриття – до 100 тисяч доларів США на відшкодування медичних витрат у разі ушкодження. В разі загибелі медійника ці гроші отримає його родина.

Бровко наголосила, що застрахуватись у фонді зможуть журналісти саме незалежних українських медіа, які вирушають в офіційне відрядження та які мають засоби захисту. Також вітається, але не є обов’язковим, якщо вони пройшли спеціалізовані курси домедичної допомоги.

Які заявки задовольняються, а які ні, визначатиме Координаційна рада МФСЖ, до якої входять представники всіх організацій – засновників ініціативи.

Зараз основне завдання фонду – запустити процес приймання заявок, страхування та залучення більшої кількості донорів до процесу, сказала Бровко.

Раніше виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк заявила, що через російську агресію Україна стала найнебезпечнішою країною для роботи журналістів у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter