В Україні внаслідок руйнувань уже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів

Дата: 17 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні внаслідок руйнувань уже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів, тож Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів має планувати, де і як ефективно їх використовувати.

Про це сказав перший заступник міністра Олександр Краснолуцький під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на Харківщині.

У Міндовііллі розповіли, що робити з відходами від руйнувань Руйнування в Києві внаслідок російських обстрілів. Джерело: ДСНС

Щоб розв’язати проблему з відходами руйнувань, ще 27 вересня 2022 року уряд схвалив порядок їх утилізації, розроблений Міндовкіллям спільно з Мінрегіоном, уточнив урядовець.

“Міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги – для придбання пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їх розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме перероблення відходів для їх повторного використання у будівництві тощо”, – уточнив Краснолуцький.

За словами заступника міністра, одним з прикладів такої співпраці є домовленості з японським Агентством Міжнародного Співробітництва JICA, яке допомагатиме Україні в проєктах перероблення відходів від руйнувань.

Міндовкілля та Офіс JICA в Україні разом зможуть швидко рухати спільні проєкти, як того вимагає воєнний час.

“І звичайно, залучатимуть Харківщину до спільної роботи. Адже станом на початок березня на території регіону вже налічувалося близько 50 тисяч тонн відходів від руйнувань. Щоденні обстріли лише збільшують ці обсяги”, – наголосив Краснолуцький.

Водночас важливим залишається розв’язання довоєнних проблем області з управління твердими побутовими відходами, що продовжують накопичуватися. Запущена реформа сьогодні створює для цього всі можливості.

За словами директорки департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенії Попович, у межах реформи розглядається можливість розміщення на території Харківщини восьми нових заводів. На двох основних з них планують здійснювати весь комплекс робіт з відходами: від сортування до перероблення та виробництва RDF-палива, “енергетичної утилізації” відходів з виробництвом електричної енергії та тепла.

Планується, що нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні.

За словами Краснолуцького, на законодавчому рівні Україна вже має для цього всі умови. Зокрема завдяки ухваленому рамковому євроінтеграційному Закону “Про управління відходами”.

“Адже інвестори завжди відкрито говорили про те, що їм потрібні чіткі прозорі правила роботи та гарантії захисту їх інвестицій. І Закон створює для них ці умови. Крім того, міжнародні партнери сьогодні наголошують, що готові вже зараз допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації. На вищому політичному рівні, на усіх форумах, міжнародних майданчиках саме зелене відновлення розглядається як головний інвестиційний кейс України”, – зауважив він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що внаслідок збройної агресії РФ проти України викиди вуглекислого газу завдали збитків українській екології на більш ніж 10 мільярдів доларів. Однак країна дотримується зобовʼязань щодо екологічних реформ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter