В Україні підтверджено інформацію про 1,5 тисячі цивільних заручників, затриманих Росією – ГО “Цивільні в полоні”

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Точна кількість затриманих Росією цивільних наразі невідома, підтвердженою є інформація про близько 1,5 тисячі випадків утримання цивільних заручників. Водночас їх значно більше, бо щодня на окупованих територіях росіяни затримують людей.

Про це заявила представниця ГО “Цивільні в полоні” Катерина Огієвська під час медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Тетяна Печончик (праворуч) та Катерина Огієвська (ліворуч)

Вона додала, що органи української влади також говорять про більшу кількість цивільних заручників: так, Уповноважений з прав людини називає цифру в близько 20 тисяч, а в оприлюдненому реєстрі МВС буде інша цифра. 

Огієвська зазначила, що попри велику кількість цивільних заручників звільняють їх дуже рідко, зокрема вони майже не потрапляють на обмін полоненими:

Дуже рідко повертають цивільних з в’язниць РФ та ТОТ. Протягом усіх цих двох років повернули лише близько 150 людей. Це дуже маленька цифра, оскільки їх набагато більше. Наразі відомо лише про 1,5 тисячі випадків їхнього ув’язнення”.  

У коментарі ZMINA Огієвська пояснила, що її організація, говорячи про підтверджені випадки незаконно утримуваних в полоні цивільних українців, бере за основу дані, надані, Координаційним штабом з поводження з військовополоненими, а також дані громадської організації Медійна ініціатива за права людини, яка станом на лютий 2024 року верифікувала близько 1,5 тисячі цивільних заручників.

Огієвська також розповіла, що вже майже два роки нічого не знає про долю свого хлопця Микити Бузінова, якого росіяни викрали 4 березня 2022 року в селищі Михайло-Коцюбинське Чернігівської області.

Відбуваються обміни, повертають людей. Хтось дізнається про своїх рідних від колишніх полонених, тому що їх тримають разом. А нам досі нічого невідомо про місце перебування та стан здоров’я Микити “, – каже активістка.  

За словами Огієвської, до ГО “Цивільні в полоні” входить 400 родин цивільних заручників. Члени їхнього об’єднання постійно зустрічаються з представниками державних органів та міжнародних організацій, щоб обговорювати питання повернення цивільних.  

Ми вдячні правозахисникам, які допомагають нам у висвітленні цієї теми. Це питання порушується не так, як хотілося б. Ми сподіваємося, що запрацює четвертий пункт миру (мирного плану президента Володимира Зеленського. – Ред.). Завдяки цьому ми зможемо нарешті повернути наших рідних“, – сподівається Катерина.

Також, за словами Огієвської, починаючи з грудня 2022 року мала б працювати робоча група при Координаційному штабі, яка б опікувалася цивільними заручниками. На жаль, цього й досі не відбулося. Нещодавно членів “Цивільних у полоні” знову запевнили в тому, що вже внесено відповідні правки до постанови Кабміну і найближчим часом вона має запрацювати.

Нагадаємо, до України 3 січня повернули 230 українців, військовослужбовців і цивільних, яких вдалося звільнити з російського полону, серед них є ті, хто потрапив у неволю в перші дні повномасштабного вторгнення.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими наголосив, що нинішній обмін найбільший за час повномасштабного вторгнення.

За інформацією штабу, до України повернулися 230 українців. З них 224 – військовослужбовці:

  • 130 представників Збройних сил України, серед них ТрО – 14, ВМС – 14;
  • 55 – Національної гвардії;
  • 38 – Державної прикордонної служби;
  • 1 – Національної поліції.

Також серед звільнених – шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

На сьогодні загальна кількість зниклих безвісти осіб в умовах війни оцінюється приблизно у 28 тисяч. Станом на жовтень у Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, є дані приблизно про 15 тис. військових, решта – цивільні. 

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими станом на 24 січня 2024 року, в російському полоні перебувають понад 8 тисяч українців, з яких 1600 — цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter