В Одеському художньому музеї з міркувань безпеки “тимчасово скасували” відкриття виставки Давида Чичкана

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

21 січня в Одеському національному художньому музеї мало відбутися відкриття виставки “Зі стрічками і прапорами” Давида Чичкана, однак захід тимчасово скасували з міркувань безпеки. Цьому передувало те, що на сторінці музею в інстаграмі розгорівся скандал: автора картин розкритикували та закликали скасувати виставку. Це супроводжувалося погрозами.

Про це пише “Суспільне”.

Фото з інстаграму Давида Чичкана

Так, виставку планували відкрити 21 січня о 15:00. На ній мали бути представлені портрети військових, зображені в стилістиці політичного плаката кінця ХІХ – першої половини XX століть. Як зазначали в анонсі, художник прагнув “підкреслити відмінність армії вільних людей з різноманітними поглядами від знеособленої маси окупантів”.

“Герої його робіт – представники анархістського та антиавторитарного соціалістичного рухів, які стоять на захисті України в лавах ЗСУ”, – йшлося в повідомленні.

У коментарях до допису користувачі переважно закликали скасувати виставку через погляди автора, оскільки у своїх роботах художник нібито прирівняв українських захисників до військових армії РФ. Також люди погрожували “скасуванням” адміністрації музею.

Адміністрація музею відреагувала на коментарі людей, зазначивши, що для команди музею ця виставка є цінною, адже вона присвячена захисниками та захисницям, і що вони хочуть, щоб відвідувачі бачили їхні обличчя.

У коментарі “Суспільному” автор виставки Давид Чичкан сказав, що коментарі під анонсом бачив і такі відгуки щодо своїх робіт чує вже 12 років.

“Я носій антиавторитарних лівих поглядів. Відповідно, носії правих авторитарних поглядів намагаються зашкодити моїй діяльності, для цього вони свідомо хибно інтерпретують мій доробок. Люди так відреагували тому, що вони не захотіли зрозуміти, про що мої зображення, натомість вони дослухались не до моєї експлікації, а до тих хибних інтерпретацій”, – зазначив він.

За словами Чичкана, з початку повномасштабної війни його виставки відбулися в Києві, Запоріжжі, Кривому Розі, Ужгороді. Він зазначив, що якщо його виставку скасують в Одесі, то проведе її в Дніпрі, куди його теж запрошували.

Нагадаємо, що в Україні запрацював Архів мистецтва воєнного стану (Wartime Art Archive), над створенням якого працювала команда ГО “Музей Сучасного Мистецтва” та Ukrainian Museum of Contemporary Art (UMCA).

Творці проєкту прагнули зробити його візуальним джерелом інформації про повномасштабне вторгнення РФ для майбутніх науковців, які досліджуватимуть мистецтво і стан суспільства в цей період.

Мета архіву – “фіксація масиву мистецьких реакцій на події зі структурованою хронологічною й тематичною презентацією на сайті”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter