“Українці зараз відчули те, що відчувають роми постійно”: як ромська посередниця з Київщини допомагає людям рятуватися від війни

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Валентина Золотаренко вже десять років є ромською посередницею фонду “Чіріклі” на Київщині. До повномасштабної війни вона допомагала ромам оформлювати документи, фіксувала та розглядала випадки дискримінації за етнічними ознаками. У 2014 році у неї вже був досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами, але зараз таких звернень стало більше, а допомагати – все складніше.

Свою історію медіаторка розповіла Ромському жіночому фонду “Чіріклі”.

Фото: Валентина Золотаренко

Валентина мешкає під Києвом, і до останнього не вірила, що повномасштабне вторгнення буде. Ранок 24 лютого змусив її зробити це, коли вона побачила, як перші ракети летіли в бік Бориспільського аеропорту. 

Знайомі пропонували їй та її чоловіку виїхати з села, але вони відмовилися. Залишалися там й попри обстріли та “прильоти” у сусідні будинки. 

“Я працювала з внутрішньо переміщеними ромами ще у 2014 році, але зараз це сприймається зовсім інакше. Медіаторство змінилося у тому плані, що допомагати всім стало значно важче. Коли були перші хвилі ромських біженців, вони телефонували з проханням “підкажи-допоможи”. А коли ти сама не знаєш,що робити, допомогти дуже важко”, – ділиться Золотаренко.

З командою Ромського жіночого фонду “Чіріклі”, де Валентина працює медіаторкою, вона була на звʼязку 24/7. Кожному, хто звертався, намагалися допомогти виходячи з їхніх проблем та запитів. Комусь треба координація або супровід, іншим – матеріальна допомога, а подекуди зверталися й просто за порадою. 

“Кожну історію пропускаєш через своє серце, тому витримати це було дуже складно. Я трималася з останніх сил, зібравши всю волю в кулак. Відчувала таку відповідальність, тому не мала права розслаблятися. Люди ж потребували моєї підтримки, як я буду показувати свої емоції?” – каже посередниця.

Жінка згадала про випадок, коли молода родина з трьома дітьми терміново хотіла виїхати зі свого села на більш безпечну територію. Фонд виділив їм гроші на транспорт, родина встигли доїхати до Львова, а звідти рушила до Іспанії. Коли дісталися до місця призначення, зателефонували й хотіли повернути кошти, які залишилися після евакуації. Медіаторка відмовилася брати їх назад, і перенаправила їх батькам цієї родини, які залишилися на небезпечній території.

Валентина Золотаренко на Другому форумі ромських жінок України. Фото: Чіріклі

“Ми ніколи не можемо точно знати, у які умови людина попаде в тій чи іншій країні. Десь живуть у бараках, а десь у комфортних будинках. Памʼятаю, як на початку повномасштабного вторгнення одна ромська родина поїхала в Чехію. І коли вже знаходилися на пункті реєстрації, де їх мали розселяти, працівники відмовилися їх брати, побачивши, що це роми”, – розповідає Валентина. 

Цю проблему вдалося розвʼязати завдяки ромській активістці Олександрі Коряк, яка знала номер приймального пункту та зателефонувала туди. За декілька хвилин працівники самі вийшли до ромської родини, запросили у приміщення, де їх зареєстрували та поселили.

“Зараз часто лунає така думка, що українці відчули те, що відчувають роми постійно. Коли, наприклад, виїжджають за кордон та стикаються з дискримінацією, непорозумінням. Тепер всі знають, що не можна ділити людей за якимись ознаками, ображати їх. І, відповідно, стереотипи не мають відігравати головну роль у нашому житті. Людина завжди має залишатися людиною”, – підсумувала вона.

Фонд “Чіріклі” працює з 1997 року, і до повномасштабної війни опікувався питаннями захисту прав ромських жінок, забезпечення гідного життя української ромської громади. 

Однак з лютого робота фонду змінилася: він почав надавати різноманітну допомогу внутрішньо переміщеним ромам, допомагати з евакуацією та поселенням, а також досліджувати становище і потреби ромських біженців та переселенців. 

Нагадаємо, що святкування дня святого Мікулаша (словацького святого Миколая) у Попраді цього року супроводжувалося неприємним інцидентом. Рудольф Кубус, колишній член місцевої ради та актор-аматор, який грав Мікулаша, вигукував ксенофобні образи на адресу ромських дітей, з якими він зіткнувся.

Над справою нині працюють правоохоронці. Регіональне управління поліції в Попраді на підставі надісланої скарги перевірить відповідне повідомлення.

Читайте також: Минуле і теперішнє: що сталося з ромами під час Другої світової війни та що відбувається зараз

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter