Україна досі не спростила в’їзду до Криму для іноземних журналістів, правозахисників та адвокатів – експерти

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Україна має виконати рекомендацію Універсального періодичного огляду ООН щодо спрощення дозвільної процедури іноземним журналістам та правозахисникам до Криму.

Про це під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з прав людини в Херсоні заявила юристка “Крим SOS” Ольга Куришко, передає кореспондент видання ZMINA

“Ми стикаємося з тим, що іноземні журналісти та правозахисники хочуть оперативно промоніторити ситуацію на півострові. Але для того, щоб отримати ці дозволи, їм потрібно звертатися до центральних органів виконавчої влади за погодженням, а потім – з повним пакетом документів особисто до Державної міграційної служби. За нашим аналізом, цей процес займає близько місяця”, – сказала Ольга Куришко. 

“Крим SOS” рекомендує народним депутатам внести зміни до законодавства, які уможливлять подання документів онлайн через дипломатичні та консульські установи України за кордоном. 

“Такий законопроєкт уже розроблявся в Міністерстві закордонних справ 2017 року, але так і не вийшов зі стін міністерства. Ми просимо поновити роботу з розроблення змін законодавства. Це насправді важливо. Держава-агресор не допускає на свою територію незаангажованих іноземних журналістів та правозахисників для висвітлення об’єктивної інформації, а ми зі свого боку могли б прибрати цей бар’єр для іноземних журналістів та правозахисників”, – додала юристка “Крим SOS”. 

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова зауважила, що до цієї категорії осіб варто додати російських адвокатів, які надають правову допомогу громадянам України. 

“Вони надають правову допомогу громадянам України, яких неправомірно позбавляють волі на окупованих територіях. Але вони не можуть оперативно реагувати на незаконні затримання. Місяць чекати на дозвільні документи – це дуже довго. Наразі вони літають безпосередньо з Москви до Сімферополя, порушуючи законодавство України”, – наголосила правозахисниця. 

“Російська Федерація обмежила мені доступ до політв’язнів у СІЗО. Але громада Православної Церкви України (ПЦУ) збирає необхідні речі для них і через адвокатів вони потрапляють до потерпілих. Адвокати, які працюють із україними полів’язнями – надзвичайно сміливі люди”, – додав архієпископ Сімферопольський та Кримський ПЦУ Климент

Нагадаємо,  6 листопада 2019 року відбулися парламентські слухання “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”. За результатами слухань були вироблені рекомендації для органів влади. До рекомендацій, зокрема, увійшли пункти, запропоновані Центром прав людини ZMINA, про спрощення процедури доступу іноземних журналістів, правозахисників та адвокатів до Криму. Пропонується зробити це через внесення змін до Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (постанова Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року № 367), передбачивши для згаданої категорії повідомний, а не дозвільний принцип порядку в’їзду. 

2014 року до Кримінального кодексу України була внесена стаття №332-1, нею передбачено відповідальність за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter