Україна розслідує 280 справ щодо воєнних злочинів проти довкілля

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці України ведуть нині 280 кримінальних проваджень, які стосуються воєнних злочинів російської армії проти довкілля. 15 з цих проваджень відкрито за фактами екоциду.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін під час п’ятого засідання Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни.

Фото: Нацполіція

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець під час засідання групи наголосив, що з 29 грудня 2023 до 2 січня 2024 року в повітря потрапило понад 5 тисяч тонн вуглецю. Збитки довкіллю лише за ці п’ять днів оцінюють у 400 тисяч доларів.

Водночас орієнтовний підрахунок збитків довкіллю за весь час повномасштабної агресії вже перевищив 56 мільярдів євро, наголосив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Генпрокурор Андрій Костін зазначив, що українські правоохоронці нині разом з іноземними колегами шукають інноваційні способи збору доказів та оцінювання збитків довкіллю.

Зокрема, учасники робочої групи сформували Природоохоронний договір для України. У цьому документі, зокрема, окреслено дорожню карту для боротьби з негативним впливом війни на природу.

“Я вдячний робочій групі за конкретні рекомендації з цих питань, які містяться в Природоохоронному договорі – ґрунтовному документі, який окреслює наші стратегічні пріоритети”, – наголосив Костін.

Природоохоронний договір серед іншого пропонує уніфікований підхід до оцінювання впливу російської війни в Україні на довкілля, визначає підходи до компенсації, а також містить пропозиції щодо “зеленого” відновлення України.

“Насамперед ця угода описує наявний стан речей: різноманітність і багатство природи України, а також шкоду, завдану війною”, – зазначила співголова чергового засідання Маргот Вальстрем, ексвіцепрем’єр-міністерка, колишня міністерка закордонних справ Швеції.

За її словами, експерти, що працювали над Природоохоронним договором, сформували 46 рекомендацій як для України, так і для міжнародної спільноти.

Учасники групи наголосили, що злочини Росії проти довкілля – це не тільки проблема України, адже природа не має кордонів. Ба більше, такі злочини руйнують глобальний прогрес щодо захисту клімату.

Водночас Україна налаштована стати першою державою у світі, яка притягне агресора до відповідальності, зокрема й за збитки довкіллю, підкреслив Єрмак.

Нагадаємо, наразі через бойові дії уражено понад 20% природоохоронних територій України. Зокрема, від регулярних обстрілів з боку РФ повністю знищена степова ділянка Джарилгацького національного природного парку та два водно-болотних угіддя  міжнародного значення – “Архіпелаг Великі та Малі Кучугури” та “Заплава Сім Маяків”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter