У Бахчисараї учасники одиночних пікетів закликали “зупинити вандалізм” у Ханському палаці

Дата: 20 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

У Бахчисараї біля входу в комплекс “Ханський палац” 19 квітня провели два одиночні пікети на захист цього пам’ятника культурної спадщини корінного народу півострова.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Під час першого одиночного пікету до його учасника Едема Аблаєва підійшов російський поліцейський. Після цього акція пікетника була припинена, його відвели в бік для проведення “бесіди”. Пізніше ще один чоловік вийшов із плакатом з вимогою припинити “нищити історію кримських татар”.

“Це вже давно назріла акція. Я обурений тим, що робиться в Ханському палаці, як методично, крок за кроком нищиться наша історія. Я хотів би звернути увагу громадськості, місцевої влади на те, що відбувається. Тому що це знищення нашої історії. І я думаю, навмисне”, – підкреслив Аблаєв у своєму відеозверненні.

Він вимагає, щоб усі, хто причетний до реконструкції, задумалися про відповідь за свої дії та “зупинили цей вандалізм”.

“Завжди доводиться тримати відповідь за злочин. Але краще схаменутися зараз, не накоївши ще більших бід, шкоди для кримськотатарського народу, і перейти від вандалізму до усвідомленого процесу збереження нашої історії, реальної реставрації не тільки силами тих, хто зараз залучений до цього процесу, але й за допомогою міжнародних організацій. Як ви знаєте, є вже рішення ЮНЕСКО щодо Ханського палацу. Я закликаю всіх підтримати мене і всіма можливими способами зупинити цей вандалізм”, – заявив чоловік.

За словами Аблаєва, співробітник правоохоронних органів, який підійшов під час пікету, встановив його особу і цим обмежився.

“Мій протест не був спробою порушити закон. Мета мого протесту – привернути увагу саме до Ханського палацу, не до себе особисто. Той вид протесту, який я обрав, повністю регламентований законами. Тому поліцейський, в принципі, жодних порушень, як я розумію, не виявив. Просто взяв мої пояснення. На цьому ми й розійшлися”, – роз’яснив Аблаєв.

12 квітня ЮНЕСКО ухвалила рішення відкрити можливість розміщення моніторингової місії й боротьби за охорону пам’яток культури в окупованому Криму

Як повідомлялося раніше, роботи в Ханському палаці в Бахчисараї, які руйнують історичну пам’ятку, почалися восени 2017 року. На початку січня Харківська правозахисна група звернула увагу на “реконструкцію” палацу.

У лютому 2018 року колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова направила позов до суду з вимогою зупинити “варварську реконструкцію” Ханського палацу. Проте Залізничний райсуд Сімферополя відмовив їй, мотивуючи своє рішення тим, що дії будівельної компанії “Кірамет” жодним чином не зачіпають її права, свободи та інтереси.

У березні в ЮНЕСКО заявили, що окупаційна влада Криму допускає грубі порушення у сфері захисту культурної спадщини півострова, зокрема проводячи “реставраційні роботи” на території Ханського палацу в Бахчисараї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter