У січні хакери намагалися отримати доступ до сайтів держсектору України понад 21 мільйон разів

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В січні 2023 року отримати несанкціонований доступ до сайтів державного сектору ворог намагався 21 215 671 раз, зокрема, кібератак зазнали сайти Чернігівської обласної військової адміністрації, Чернігівської міської ради, департаменти цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської, Новгород-Сіверської, Ніжинської та Корюківської райрад. 

Про це йдеться у звіті щодо дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану від експертів ГО “Платформа прав людини” (ППЛ).

Джерело: freepik.com

Звіт “Війна в цифровому вимірі та права людини” за січень 2023 року — восьмий такий документ за період повномасштабного вторгнення.

Як і раніше, експерти ППЛ також виявили й систематизували інформацію щодо:

  • фішингових атак зафіксували 179 814 (у грудні минулого року — 275 783);
  • шахрайства в мережі — виявлено 15 схем введення українців в оману (у грудні — 9);
  • кримінальних справ стосовно питань свободи вираження поглядів — виявлено 39 вироків, половина з яких містить факти, що свідчать про можливе порушення цифрових прав.

Водночас в січні експерти виявили 145 неправдивих і маніпулятивних повідомлень на 20 тем. Зокрема, кремлівські пропагандисти вигадували, нібито українці визнають тільки православну церкву московського патріархату, а православну церкву України вважають розкольницькою; розповідали про процвітання нацизму в Україні; заявляли про нібито розвинену на тлі війни в Україні торгівлю людськими органами. Також залякували неминучим голодом в Україні у 2023 році та приписували СБУ погрози депортацією чоловікам, які перебувають за кордоном.

Автори звіту дослідили проблеми блокування вебресурсів, доступу до інтернету та інформації, а також проаналізували ситуацію із захистом персональних даних.

Дізнатися більше про результати моніторингу та ознайомитися з юридичним аналізом цифрових правопорушень можна на сайті «Платформи прав людини».

Раніше експерти ППЛ проаналізували вироки у справах щодо поширення забороненої інформації та дослідили, як і за що карають українців під час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter