У Шотландії уряд відмовився реабілітувати близько 4 тисяч жінок, яких засудили за відьомство

Дата: 28 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Шотландський уряд відмовився офіційно помилувати близько 4 тисяч жінок, яких засудили за чаклунство між серединою XVI та серединою XVIII століть.

Про це повідомляє видання The Times.

Малюнок з жінкою, яка нібито звертається до сатани після того, як почула обвинувальний вирок суду за чаклунство. Фото: Getty Images

Ініціативу про помилування засуджених за “відьомство” у 2022 році внесла до парламенту членкиня Шотландської національної партії Наталі Дон. Вона пропонувала помилувати жінок, засуджених за законом про чаклунство 1563 року. Адже він уже давно втратив чинність.

Також законопроєкт Дон був покликаний припинити “продовження жінконенависництва”. Його підтримали феміністські групи й тодішня перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен.

Проте коли Наталі Дон стала міністеркою в справах дітей у новому шотландському уряді Хумзи Юсафа, документ зняли з порядку денного, оскільки правила парламенту країни забороняють міністрам просувати власні законопроєкти.

“Депутатський законопроєкт Наталі Дон був відкликаний, коли її призначили міністеркою, оскільки, згідно з правилами парламенту, шотландські міністри не просувають депутатські законопроєкти. Міністри не планують ухвалювати закони в цій сфері”, – сказав речник уряду Шотландії.

Нагадаємо, у грудні 2021 року уряд Шотландії підтримав законопроєкт про реабілітацію засуджених і страчених за чаклунство. Влада планувала реабілітувати тих, кого визнали чаклунами та чаклунками в період з 1563 до 1736 року, коли діяв відповідний закон. Потерпілих налічили 3837 осіб, більшість із яких, а саме 84%, – це жінки. 

Першим масовим випадком “полювання на відьом” у країні став процес 1590 року  над групою переважно жінок. Їх звинуватили в змові з “дияволом” для вбивства короля Якова VI Шотландського.

Розправи формально припинилися лише 1736 року, коли британський парламент скасував шотландський закон про чаклунство й паралельний англійський закон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter