У Росії розглянуть скаргу на “вирок” правозахиснику Максиму Буткевичу

Дата: 20 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції розгляне скаргу на “вирок” правозахиснику і журналісту, військовому Максиму Буткевичу, засудженому до 13 років колонії суворого режиму так званим судом підконтрольної Росії терористичної організації “ЛНР”.

Розгляд призначили на 22 серпня 10-ту годину (за московським часом), повідомив Центр захисту прав людини “Меморіал”

Максим Буткевич. Фото: Стас Юрченко / “Ґрати”

Центр оприлюднив заяву, в якій правозахисники наголосили на тому, що завдяки Буткевичу вдалося врятувати не одне людське життя. Вони закликали до якомога оперативнішого звільнення його в межах обміну військовополоненими.

Щодо Буткевича були порушені мінімальні стандарти правосуддя, йдеться у тексті заяві.

“Захисника, з яким уклали угоду його близькі, не допустили до його захисту у суді першої інстанції та навіть не поінформували про дату судового розгляду. Суд цинічно ігнорував свідчення того, що Буткевич не міг перебувати 4 червня — у день, коли був скоєний злочин, в якому його звинувачують, — там, де це сталося”, — заявили правозахисники.

Нагадаємо, Максим Буткевич близько 20 років присвятив правозахисній діяльності. Був співзасновником та координатором проєкту “Без кордонів”.

Протягом багатьох років виступав одним з організаторів та модератором показів і подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocuDays UA.

Входив до Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України.

Був тренером мережі Будинків прав людини.

У 2019-2021 роках — безпосередній учасник і координатор впровадження системи моніторингу та швидкого реагування на порушення прав людини в Україні — ReAct, Альянс громадського здоров‘я, а після впровадження системи — консультантом.

Виступав з лекціями про права людини, мову ворожнечі для журналістів, активістів, працівників МВС та владних структур в Україні та в інших країнах за запрошенням.

Працював в офісі Управління Верховного комісару у справах біженців ООН в Україні.

Буткевич вступив до лав ЗСУ в березні минулого року. Потрапив до російського полону у червні 2022-го.

Його батько Олександр Буткевич одразу казав, що Росія збирається влаштувати показове судилище над сином. Буткевича під час фейкового процесу називали “нацистом” і приписали йому слова журналіста видання “Український тиждень” Богдана Буткевича, сказані 2014 року про те, що на Донбасі “півтора мільйона зайвих людей”.

Згодом чоловіка засудили до 13 років колонії за надуманим звинуваченням: нібито він у Сєверодонецьку 4 червня 2022 року вистрілив із гранатомета в під’їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки.

Водночас видання “Ґрати” в межах журналістського розслідування виявило, що Буткевич не міг бути у вказаному місці у вказаний час. Чоловік взагалі не перебував на Донбасі, принаймні до 14 червня, про що свідчать його листування з колегами та близькими в той час.

Україна закликала світ засудити процес над Буткевичем, засудженими разом з ним військовими Віктором Похозеєм та Владиславом Шелем, а також усіма іншими українцями, яких незаконно тримають на окупованих українських територіях та в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter