Праворадикали в телеграмі закликали заспамити негативними відгуками ЛГБТ-дружні заклади Києва

Дата: 04 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У праворадикальному телеграм-каналі Solaris закликали заспамити негативними відгуками дружні до ЛГБТ магазини, кав’ярні, бари та місця культурного відпочинку Києва. Натомість громадська організація “Київпрайд” у своєму фейсбуку попросила підписників підтримати зазначені заклади. 

Про заклик до цькування повідомили на сторінці “Київпрайду”. 

4 жовтня в телеграм-каналі Solaris оголосили “фестиваль кібербулінгу ЛГБТ-френдлі закладів” та опублікували посилання на мітки в гугл-мапах 21 закладу столиці, зокрема кав’ярень, магазинів одягу та косметики, кафе, барів, театру тощо. Підписників каналу закликали “покласти їм рейтинги” та писати негативні відгуки.

Автори допису побачили в тому, що ці заклади заявили про підтримку прав ЛГБТ-людей, “сегрегацію”.

“…Заклади мають бути хьюман-френдлі, бо що це за заклад, де є поправка на “френдлі” через орієнтацію?” – йдеться в публікації із закликом до кіберцькування.  

Серед негативних коментарів, наприклад, є такі: “Заклад ділить відвідувачів на своїх і чужих”, “Поважайте всіх відвідувачів, а не лише маргінальні меншини!”, “Не забудьте в описі приписати: вхід вільний тільки для пар нетрадиційної орієнтації”, “1 зірка, за те, що ви Лгбт френдлі” [орфографію збережено].  

Водночас на допис зреагували в “Київпрайді”. У публікації на фейсбук-сторінці організації зазначили, що Solaris відповідальна за зрив преспоказу фільму “Будьмо, гей: діалоги про гідність”, а заклади, які закликали цькувати, – це дружні бізнеси з мапи в застосунку KyivPride.  

“Це недопустимо в демократичній країні – шеймити і булити за підтримку прав ЛГБТ+. На цю ГО вже складено заяву в поліцію щодо зриву фільму. Щодо цього інциденту ми також маємо намір скласти заяву в кіберполіцію. Ми маємо це зупинити. Злочинці повинні бути притягнені до відповідальності, й ми будемо цього вимагати”, – наголосили в “Київпрайді” та попросили своїх підписників підтримати заклади. 

Наразі у відгуках до “мішеней” оголошеного цькування переважну більшість становлять слова подяки за підтримку рівноправності та толерантність. 

ОНОВЛЕНО: Пізніше до цькування закликали вже в іншому праворадикальному телеграм-каналі – з понад 22 тисячами підписників. У дописі вчили, що треба писати максимально правдоподібні відгуки, аби їх не видаляли”: скаржитись на погане обслуговування, неякісні харчі, погані санітарні умови тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter