У Петербурзі засудили афганську журналістку: її обманом привезли до Росії, коли вона намагалася врятуватися від війни в Україні

Дата: 13 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кіровський районний суд Санкт-Петербурга засудив до двох років колонії-поселення афганську журналістку Кобру Хассані, яку звинувачують у справі про незаконний перетин кордону: жінку можуть депортувати до Афганістану, де їй загрожує смертельна небезпека.

Суд зважив на термін, проведений Хассані в СІЗО, і оголосив, що покарання в справі вважається відбутим, пише російське видання “Фонтанка”.

Кобра Хассані. Джерело: Фонтанка.ру

Журналістку, яка втекла з Афганістану після приходу до влади талібів, визнали винною в спробі незаконно виїхати з Росії до Євросоюзу в складі групи та за попередньою змовою. Її можуть депортувати до Афганістану, де, за словами жінки, їй загрожує смертельна небезпека.

Загалом у справі про незаконний перетин кордону фігурували 14 осіб. Громадянину Білорусі Олександру Мацулевичу, якого слідство вважало одним з організаторів перетину, призначили чотири роки колонії суворого режиму. Його помічнику Гуламу Джелані та решті фігурантів суд призначив по два роки позбавлення волі, після чого їх звільнили в залі суду.

За даними росЗМІ, суд не озвучив рішення про депортацію Хассані. Видання “Север.Реалии” повідомило, що засідання Красносільського суду щодо продовження утримання журналістки в центрі тимчасового утримання іноземних громадян призначено на 14 лютого.

До серпня 2021 року Кобра Хассані працювала на афганському телебаченні, мала ресторан і вела громадську діяльність у сфері захисту прав людини. Журналістка виїхала з Афганістану невдовзі після того, як владу в країні захопили бойовики руху “Талібан”.

Вона вступила на англомовну програму в Київському державному університеті, але з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну вирішила перебратися до Європи. Для цього звернулася до перевізників, які обіцяли доставити її до Польщі, проте натомість журналістку спочатку відвезли до Луганська, а згодом – до Москви.

У Росії Хассані зв’язалася з іншими перевізниками, які пообіцяли доставити її до Європи через Санкт-Петербург. У травні 2022 року журналістку та решту фігурантів справи затримали біля Великого вантажного порту Петербурга та помістили до СІЗО. Пізніше Хассані перевели до центру тимчасового утримання іноземних громадян.

Захист Хассані подав прохання про надання журналістці притулку в РФ через загрозу небезпеки в Афганістані. Сама Хассані сказала, що в Афганістані на неї чекає “смерть і переслідування талібів”. Її колишній колега в Кабулі сказав “Російській службі Бі-бі-сі”, що в разі депортації з РФ журналістці загрожують в’язниця та тортури, оскільки вона писала про захист прав жінок.

Попри це міграційна служба МВС РФ відмовила журналістці в наданні притулку.

Слухання в справі про незаконний перетин кордону розпочалися восени 2023 року. Адвокати Хассані просили звільнити журналістку, стверджуючи, що вона не знала, що перевезення було організоване нелегально. Її адвокатка домагалася для Хассані права на контрольований виїзд замість депортації до Афганістану.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 1 січня 2024 року в РФ суд міста Казань продовжив термін утримання під вартою журналістці Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашевій, якій закидають те, що вона не попросила регулювальні органи РФ внести себе до реєстру так званих “іноземних агентів”. Медійниця перебуватиме за ґратами до початку квітня поточного року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter