У мережі виявили сотні сайтів, що продукують неточні новини та фейки за допомогою штучного інтелекту

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Моніторингове агентство NewsGuard з початку року виявило в мережі близько сотні автоматизованих новинних сайтів, що продукують низькоякісні, неточні новини та фейки за допомогою штучного інтелекту. 

Загальна кількість виявлених сайтів з такими “новинами” зросла з грудня 2023 року до 713, повідомили на сайті агентства.

Джерело: pixabay.com

За даними NewsGuard, 713 ненадійних новинних та інформаційних вебсайтів, згенерованих ШІ, роблять контент 15 мовами: арабською, китайською, чеською, голландською, англійською, французькою, німецькою, індонезійською, італійською, корейською, португальською, іспанською, тагальською, тайською та турецькою.

Назви сайтів фейкових новин часто схожі на назви справжніх онлайн-медіа: iBusiness Day, Ireland Top News і Daily Time Update тощо.

Метою багатьох з них є отримання доходу за допомогою “програмної реклами, за якою індустрія рекламних технологій розміщує рекламу незалежно від природи чи якості вебсайту”, йдеться у звіті NewsGuard.

Якщо великі бренди не вживуть заходів для вилучення ненадійних сайтів, їхні оголошення відбиватимуться на таких сайтах, створюючи економічний стимул для їхнього масштабування, зазначили аналітики.

Також у NewsGuard наголосили на тому, що 2024 року мільярди людей у світі візьмуть участь у виборах, тож побоювання щодо поширення дезінформації є високими. Тому споживачі новин у всьому світі мають бути обережними.

“Починаючи з ненадійних новин, створених штучним інтелектом, які працюють практично без контролю з боку людини, і закінчуючи сфабрикованими зображеннями, створеними генераторами зображень зі штучним інтелектом, розгортання генеративних інструментів штучного інтелекту стало благом як для контент-ферм, так і для постачальників дезінформації”, — зазначили у звіті.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що чатбот Copilot від компанії Microsoft, раніше відомий як Bing Chat, надавав неправдиву та оманливу інформацію щодо європейських виборів.

Загалом дезінформація на кшталт фейкових скандалів, неправильних дат виборів, некоректних рейтингів в опитуваннях, кандидатів, які не брали участі у виборах тощо, становила 31% відповідей чатбота. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter