У Криму затримали сімох людей за звинуваченням у нібито замаху на кремлівського куратора Криму Сергія Аксьонова (доповнено)

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Федеральна служба безпеки Росії заявила 3 травня про розкриття нібито “агентів” Головного управління розвідки Міноборони України, які начебто планували серію терактів в українському Криму, та викриття схеми постачання вибухових речовин з Болгарії до Росії.

Про це інформує російське пропагандистське агентство РИА Новости

 

Як стверджують у російській спецслужбі серед цілей були кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов, “спікер” незаконного парламенту на півострові Володимир Константинов, “мер Ялти” Яніна Павленко та транспортна інфраструктура тимчасово окупованого Криму. 

ФСБ як безпосереднього нібито організатора терактів назвала заступника начальника Офісу президента України Романа Машовця.

Російська спецслужба стверджує, що в “справі про підготовку терактів у Криму” затримано членів “української агентурної групи”, громадян Росії та України: Віктора Подвального, Олександра Литвиненка, Сергія Кривошеїна, Костянтина Євмененка, Ігоря Зоріна та Сергія Войнаровського.

 

ФСБ оприлюднила відео із затриманням чоловіка, який назвався Віктором Підвальним 1967 року народження і розповів, що його псевдонім Сократ, що його “завербував” у польському Кракові в червні 2022 року Роман Машовець, співробітник військової розвідки, “близький друг Буданова”.

Головне управління розвідки Міноборони назвало дезінформацією заяви російських силовиків про нібито затримання “агентів Буданова”, які нібито готували теракти в українському тимчасово окупованому Росією Криму.  

“Заяви російської ФСБ про начебто затримання агентів спецслужб України на території окупованого Криму − чергова ворожа дезінформація”, – цитує пресслужба відомства представника ГУР МОУ Андрія Юсова.

За словами Юсова, свіжі кремлівські фейки свідчать про лише про те, що російський режим боїться України і її спецслужб, зокрема розвідки.

Він додав, що окупанти правильно роблять, що бояться, бо розплата за всі воєнні злочини обов’язково буде.

“Найбезпечніший шлях для них − добровільно здатись у руки українському правосуддю”, − підсумував Юсов.

За останніми даними українського Омбудсмана Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter