Кримськотатарська активістка Ельмаз Акімова виїхала з півострова після того, як до її будинку двічі приходили силовики

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кримськотатарська активістка Ельмаз Акімова заявила про повторний візит силовика окупантів до будинку її батьків у тимчасово окупованому Криму. Вона вимушено залишила Крим.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуку.

Ельмаз Акімова

Вона повідомила, що “правоохоронець” прийшов до помешкання 18 січня близько 18-ї години. 

“За останні майже три тижні це другий візит. Знову без будь-яких “попереджень” та “застережень”. Батькам представився капітаном поліції. Прийшов провести зі мною розмову. На яку тему – мені невідомо. Декілька днів тому за рекомендаціями адвокатів, рідних, близьких друзів я змушена була тимчасово виїхати з Криму. І я сподіваюся, що дуже скоро я повернуся додому, в Крим”, – написала вона.

На початку січня громадське об’єднання “Кримська солідарність” повідомило про візит російських силовиків до помешкань низки кримських татар на півострові, зокрема, й до Ельмаз Акімової. На запитання, з чим пов’язаний цей візит, їй відповіли, що це наказ керівництва на перевірку місця проживання деяких людей.

Російські силовики публічно не повідомляють, із чим пов’язані візити до будинку Ельмаз Акімової.

Раніше окупанти затримували жінку після одиночного пікету біля Ханського палацу.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року в Крим незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.

Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство та законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створенні на півострові “суди”.

Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим та міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони і звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 Женевської конвенції IV Про захист цивільного населення під час війни (ЖК IV).

Відомо, що, зокрема, 2021 року державний кордон України з метою кінематографічних зйомок у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим незаконно перетнули такі іноземці: Абдель Халек Фахті, Сергій Перепечко, Володимир Гребенніков та Роман Гусев.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter