У Британії рентгенологи виступили проти оподаткування бюстгальтерів, бо вважають це дискримінацією жінок

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Великій Британії на щорічній конференції члени Товариства рентгенологів заявили, що оподаткування бюстгальтерів є дискримінацією жінок. Вони вважають, що цей елемент білизни мають позбавити ПДВ.

Про це повідомляє The Telegraph.

Фото: Canva

“Введення ПДВ на бюстгальтери непропорційно впливає на жінок. Оподаткування бюстгальтерів можна вважати дискримінаційним відповідно до закону про рівність 2010 року. Хоча носіння бюстгальтера може не спричинити жодних захворювань, є ризик виникнення деяких проблем з опорно-руховим апаратом, особливо якщо ви носите більший розмір чашечки”, – стверджують вони.

За їхніми словами, жінки, які носять бюстгальтер з чашкою розміру D та вище, часто скаржаться на біль у спині, плечах і шиї через велику вагу грудей.

Водночас носіння якісного, добре дібраного бюстгальтера може полегшити ці проблеми й скоротити час, витрачений на лікарняний через проблеми з опорно-руховим апаратом. Лікарі, зокрема, прирівнюють бюстгальтери до менструальних засобів.

У січні 2024 року у Великій Британії скасували ПДВ на прокладки, тампони та менструальні чаші. Це відбулося після дворічної кампанії від різноманітних брендів, продавців і жіночих організацій.

Залишився лише 20-відсотковий податок на труси для менструації, які є альтернативою використанню тампонів і прокладок. Їх кваліфікували як одяг.

Однак примітно, що наразі лише жінки, які перенесли операцію через рак молочної залози, звільняються від сплати ПДВ під час купівлі певних бюстгальтерів.

Нагадаємо, що першою у світі країною, де жінкам почали безоплатно надавати засоби гігієни, стала Шотландія. Тоді, 15 вересня 2022 року, набув чинності закон, у якому йдеться про те, що освітні та державні заклади мають забезпечити жінок безоплатними засобами інтимної гігієни.

Це перша подібна реалізована загальнонаціональна програма у світі. Уряд Шотландії з 2017 року вклав у неї понад 27 мільйонів фунтів стерлінгів (приблизно 32 мільйони євро).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter