The New Yorker опублікував фільм про українську тіктокерку, яка ділиться подробицями свого життя як біженка

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Американське видання у межах проєкту The New Yorker Documentary опублікувало документальний короткометражний фільм “Слідами Валерії” (Following Valeria). У ньому розповідається історія українки, яка стала популярною в соцмережах через розповіді про повномасштабну війну в Україні й власний досвід біженства.

Про це йдеться на сайті видання.

Скриншот з фільму “Слідами Валерії”

“Коли два роки тому російські бомби впали на Україну, Валерія Шашенок, двадцятирічна фешн-фотографка, сховалася з батьками в підвалі в Чернігові. Вони чекали, неспокійні та стурбовані, поки російські війська тримали місто в облозі. Намагаючись відволіктися, Валерія створила серію відео для TikTok, зокрема про бомбосховище”, – пишуть у The New Yorker. 

Валерія показувала життя в укритті, зокрема, як варила каву за допомогою паяльної лампи, а під час вилазок назовні знімала зруйновані будівлі й вирви від вибухів. Відео Валерії часом були саркастичні, – як зазначає видання, “у перші тижні війни українці знайшли порятунок у чорному, абсурдному гуморі”.

Невдовзі ролики Валерії стали вірусними, один із них набрав понад 20 мільйонів переглядів лише за три дні.

Згодом дівчина вирішила виїхати з України до Польщі. Там її зустріла документалістка Нікола Феґґ, яка назвала ролики дівчини “чарівними й водночас дуже дивними”. 

У стрічці показують, як дівчина продовжує вести сторінку у тіктоці, бере участь у проукраїнських мітингах, відвідує Європарламент.

“Я зрозуміла, що можу говорити серйозні речі і що я достукалася до людей. Було багато людей, які хотіли слухати молоду дівчину, а не якогось серйозного дядька в парламенті”, – сказала тіктокерка.

Феґґ супроводжувала Валерію, поки та не повернулася на батьківщину.

Раніше видання The New Yorker опублікувало документальний короткометражний фільм про вторгнення Росії в Україну української режисерки Надії Парфан під назвою “Я не хотіла знімати воєнний фільм” (I did not want to make a war film). Стрічку можна переглянути безплатно на сайті видання.

У цьому фільмі використані частини відео, знятих очевидцями ракетних ударів по Києву, вторгнення російської військової техніки на Київщину, мітингів у містах, куди заходили окупанти. А також відео, зняті самою Надією на шляху повернення додому, у звільненій від росіян Бучі та в обстрілюваному ракетами Києві.

Нагадаємо, що у березні минулого року на “Радіо Свобода” зʼявився новий проєкт, що розповідатиме історії українців, які змушені були покинути домівку через повномасштабну війну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter