Суд не стягуватиме з архітектора “Квітів України” 300 тисяч гривень судових витрат забудовника, а вимагатиме 25 тисяч

Дата: 10 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд урахував аргументи адвокатів архітектора будівлі “Квіти України” Миколи Левчука і знизив судові витрати до 25 тисяч гривень. 

Про це повідомила адвокатка архітектора Миколи Левчука Лідія Климків у коментарі виданню ZMINA.

Фото: Громадська організація “Зберегти Квіти України”

Забудовник вимагав від 84-річного архітектора 300 тисяч гривень.

Право вимагати сплатити ці кошти він отримав, оскільки захист архітектора програв рішення першої інстанції. Сталося це, на думку адвокатки Климків, через те, що і суд першої інстанції, і суд апеляції не розглядали будівлю як об’єкт авторського права на противагу чинному законодавству України.

За її словами, суд першої інстанції застосував радянське цивільне законодавство 1963 року і трактував норми як такі, що не визнаються автором будь-яких немайнових прав на будівлю. Щоб зрозуміти, чи правильно застосували право, архітектор звернувся до Верховного Суду.

Активісти, які опікуються “Квітами України”, ще раніше вказували, що сплатити 300 тисяч гривень судових витрат, як того вимагає забудовник, архітектор не може. Також вони звертали увагу, що коли Левчук тільки озвучив намір захищати свої авторські права в суді, то чули натяки, що архітектора “роздягнуть”, якщо той наважиться на судовий процес. 

Адвокатка Климків каже, що суд вирішив зменшити суму відшкодування, заслухавши обидві сторони. Також вона висловила сподівання, що майбутнє рішення Верховного Суду буде на користь архітектора і тому не доведеться відшкодовувати судові витрати.

В ініціативі “Зберегти Квіти України” заявили, що після їхнього заклику допомогти зібрати кошти на судові витрати грошей надійшло стільки, що вони зможуть перекрити цю суму витрат.

Нагадаємо, будівля “Квіти України” розташована в центрі Києва, на вулиці Січових Стрільців. Звели її в 80-х роках ХХ століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму.

Влітку 2021-го власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. 

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на прикладах, які оприлюднив власник, свідчить про те, що фасад змінять кардинально, а каскадний атріум знищать. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter