Ще 512 звільнених з російського полону отримають по 100 тисяч гривень державної підтримки

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Ще 512 звільнених з російського полону та 654 родини громадян України, яких Росія наразі незаконно утримує, зможуть отримати по 100 тисяч гривень державної допомоги

Про ухвалення відповідного рішення 31 липня 2023 року на засіданні спеціальної комісії при Мінреінтеграції інформує Кримська правозахисна група.

Повідомляється, що Мінреінтеграції перерахує їм кошти після отримання від них заяв та необхідних документів.

Комісія також ухвалила рішення про виплату коштів для відшкодування витрат на професійну правову допомогу двом громадянам, які перебувають в місцях несвободи.

Крім того, комісія визнала 78 людей, які подали заяви та підтверджувальні документи, членами сімей полонених.

Як відомо, комісію утворили у грудні 2022 року на виконання закону “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”. Раніше діяла міжвідомча комісія відповідно до урядової постанови.

До складу цієї комісії увійшла також Кримська правозахисна група.

“Це та ж сама комісія, куди можуть звертатися і родичі тих, хто позбавлений волі з політичних мотивів в окупованому Криму. Є зміни, в тому числі і нова форма заяви. До складу нової комісії, як і до попередньої комісії, входить й Кримська правозахисна група. Якщо вам потрібні консультації щодо того, як звертатися родичам тих, кого отримують в окупованому Криму, включаючи тих, кого Росія викрала та вивезла до Криму з Херсонської та Запорізької областей, звертайтеся до КПГ у фейсбуці або за електронною поштою: info.crimeahrg@gmail.com”, – звернулася до потерпілих родин голова правління КПГ Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник

З алгоритмом дій для встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України й отримання державної грошової допомоги можна ознайомитись за посиланням, а форми заяв, які необхідно подавати до комісії – за цим посиланням.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter