Росіяни створюють фейкові акаунти українських військових, де просувають пропаганду РФ

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни створюють у тік-тоці та телеграмі фейкові акаунти під українськими нікнеймами, де публікують свої відео впереміш з вірусними розважальними відео справжніх військових ЗСУ. На думку фахівців, нині саме на такі сторінки чи групи спрямований основний удар російської пропаганди.

Про це повідомляє “Донбас.Реалії”.

Викрадене відео, опубліковане на фейковому акаунті з додаванням субтитрів. Скриншот: “Донбас.Реалії”

Користувач тік-току Іван виявив фейковий акаунт нібито сержанта ЗСУ, що веде свій щоденник війни. Сторінка мала понад 19 тисяч підписників, у коментарях українці висловлювали слова підтримки, а деякі відео навіть набирали мільйонні перегляди.

“По відео мені було зрозуміло, що несеться наратив, який шкодить нашій державі. У нього було: “Все, ми виїжджаємо, Бахмут неможливо більше втримати” (це півтора місяця тому було), було схоже відео про Соледар, була теза про те, що “Азов” воює в другій лінії, а не на передовій, і “Азову” дають нову техніку, дають багато якісної зброї, що це за несправедливість”, – зазначив Іван у коментарі “Донбас.Реалії”.

Водночас у цьому акаунті, який був клоном акаунту військовослужбовця ЗСУ, містилися справжні відео, відзняті реальними воїнами, але накладені на них були зовсім не ті повідомлення, які мав на увазі автор. Ці повідомлення, як зазначають розслідувачі, вселяли розпач і недовіру. 

“Там є відео, де поховані українські військові. На кожній могилі є прапор України. І він взяв це відео, це реальне відео, але описав, що ще кілька днів тому там взагалі все було вільно, а тепер все закладено могилами. Це він поширював наратив, що несуть ЗСУ величезні втрати”, – коментує Іван. 

Невдовзі знайшовся і сам сержант ЗСУ, якому належали оригінальні відео, але без розпачливих написів. Він підтвердив, що його відео використали російські пропагандисти. 

Експерт фактчекерського проєкту “StopFake” Олександр Замковой зазначив, що такі фейкові акаунти є дієвим інструментом, бо це дозволяє російській пропаганді проникати всередину українського суспільства та впливати на українські настрої.

“Звичайно, все, що належить до фронту, до військових, зараз дуже болісно сприймається українським суспільством. Особливо акаунти, які нібито є військовими акаунтами. Тобто належать військовим або навіть цілим бригадам”, – зазначив експерт. 

За його словами, багато подібних маніпуляцій з’явилося після 24 лютого 2022 року для того, щоб працювати на розкол держави та армії зсередини, а також створювати начебто українські джерела для просування російської дезінформації.

Нагадаємо, що активісти організації “Інститут політичної Інформації – ІПІ” презентували освітній проєкт у телеграмі “ФейкБум бот”, мета якого – залучити користувачів месенджера до медіаграмотності. ФейкБум бот поєднує читача з іншими відомими фактчекінговими проєктами та надає персональні рекомендації. 

Читайте також: Рік повномасштабної брехні: що передрікає російська дезінформація

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter