Росія заплатить свою ціну, щоб повернутися до Ради Європи – президент ПАРЄ

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс вважає, що повернення РФ до складу Ради Європи буде можливе лише після виплати значної компенсації Україні та постраждалим через порушення прав людини громадянам.

Про це він заявив на зустрічі з журналістами у Страсбурзі, повідомляє “Європейська правда“.

Тіні Кокс

Кокс закликав розглядати виключення Росії з Ради Європи як частину ширшого процесу.

“Не тільки Росію вигнали з Ради Європи, але Росія також сама виключила себе з цивілізованого світу”, – підкреслив він.

Президент ПАРЄ наголосив, що для повернення до діалогу із західною цивілізацією Росія має зрозуміти, що необхідно змінити своє ставлення до правил. При цьому він висловив упевненість, що це станеться.

“Росія зробила себе дуже вразливою, виключивши себе із цивілізованого світу. Кремль може розповідати про те, що у нього багато друзів, але побачимо, що буде, якщо Путін прийде з проханням до Китаю, яку ціну він призначить”, – заявив він.

“Одного дня Росія захоче повернутися. Але для цього вона має заплатити ціну, зокрема, виконавши усі рішення Європейського суду з прав людини. Усі скарги, подані до 16 вересня 2022 року, будуть розглянуті, – додав президент ПАРЄ. – Також є дуже висока ціна за відновлення зруйнованої української інфраструктури. Росія має її заплатити”.

Утім, за словами Кокса, це – не нагальне питання, оскільки “зараз Росія виключена з міжнародної спільноти”.

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму в політично вмотивованих кримінальних справах з початку неспровокованої великої війни.

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter