Росія незаконно етапувала кримського політв’язня Ельдара Кантимірова до в’язниці в Ульяновській області

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Росія незаконно етапувала кримського політв’язня Ельдара Кантимірова до в’язниці в Ульяновській області для відбування покарання.

Про це бранець Кремля повідомив своїй дружині Ельвіні Кантиміровій у листі, інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Ельдар Кантиміров

Наразі політв’язень перебуває на карантині, куди його посадили після прибуття. Його утримують у камері на шестеро осіб.

Він зауважив, що ставлення співробітників до нього нормальне: “Режим дня як у СІЗО, удень читаємо, спілкуємося, виходимо на прогулянку”.

Крім того, Ельдар написав, що в цій в’язниці дуже багато мусульман і свинину не дають.

“Харчування більш-менш нормальне, краще ніж у СІЗО”, – написав він.

10 червня 2019 року під час масових обшуків у помешканнях кримських татар в Алушті за участю бійців ОМОНу, співробітників російських спецслужб та представників незаконного формування, що називає себе “Центром боротьби з екстремізмом”, затримали чотирьох кримських татар.

У самому місті силовики затримали 58-річного виконувача обов’язків імама в мечеті Руслана Нагаєва та 42-річного підприємця Ельдара Кантимірова. У селі Малий Маяк – 57-річного Руслана Месутова, а в селі Ізобільне – 55-річного Ленура Халілова: обидва були головами місцевих релігійних громад.

16 серпня 2021 року суддя Південного окружного військового суду Роман Сапрунов ухвалив вирок фігурантам алуштинської групи “Хізб ут-Тахрір”. Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова та Ленура Халілова засудили до 13, 12 та 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі. 

Після оголошення вироку російським судом Прокуратура Автономної Республіки Крим нагадала, що здійснює процесуальне керівництво в низці кримінальних проваджень за фактами незаконного переслідування кримських татар у Криму за чч. 1-2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 КК України.

Наразі відомо, що прокуратура автономії повідомила про підозру старшому слідчому незаконно створеного “слідчого відділу Управління ФСБ Росії в Республіці Крим і м. Севастополі”. Також відомство збирає докази причетності інших працівників окупаційних правоохоронних органів до незаконних переслідувань громадян України в Криму.

У відомстві коментують, що через призму таких політично вмотивованих справ окупаційна влада намагається нав’язати наратив про те, що кримські татари – це “терористи чи екстремісти”.

“Окупаційні “правоохоронці” діють за відпрацьованою схемою: незаконні обшуки, вилучення релігійної літератури, потім переслідування кримчан за релігійними ознаками, щоб у подальшому незаконно засудити за начебто причетність до терористичної організації. При цьому “влада” використовує російське кримінальне законодавство задля залякування населення півострова та придушення свободи слова, свободи вираження поглядів і свободи релігії”, – йдеться в заяві Прокуратури АРК.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів алуштинської “справи “Хізб ут-Тахрір” політв’язнями.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter