Російські силовики занесли до списку екстремістів п’ятьох кримчан. Хто вони та як це обмежило їхні права?

Дата: 07 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Російська служба з фінансового моніторингу внесла ще п’ятьох кримчан до списку екстремістів і терористів.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

До списку екстремістів і терористів Росфінмоніторингу заносять людей, щодо яких набрав чинності вирок російського суду про визнання людини винною за терористичними й екстремістським статтями Кримінального кодексу РФ або за статтею про “надання фінансової підтримки тероризму”.

Однак, крім вироку, є й інші підстави для внесення до такого списку: процесуальне рішення про визнання людини підозрюваною або постанова слідчого про притягнення особи в якості обвинуваченого за терористичною чи екстремістською статтею.

До оновленого списку занесли проукраїнську активістку з Ялти Ларису Китайську, яку засудили до двох років умовного терміну за публікації в соціальній мережі; лівого активіста із Севастополя Валерія Большакова, його силовики затримали наприкінці минулого року та звинуватили в закликах до екстремістської діяльності, після затримання чоловік розповідав, що на нього фізично та психологічно тиснули; анархіста з Євпаторії Євгена Каракашева, якого затримали на початку року й також переслідують за публікації в інтернеті. Разом з ними до списку потрапили двоє кримських татар, яких окупанти звинувачують у екстремізмі, – Ісмаїл Рамазанов із Сімферопольського району і Еліна Мамедова з Ялти.

Експерти Кримської правозахисної групи підкреслюють, що перелік Росфінмоніторингу стосується тільки фінансових і майнових обмежень. Люди, яких занесли до списку, можуть здійснювати тільки операції з отримання та витрачання заробітної плати в розмірі не більше 10 000 рублів на місяць з розрахунку на кожного члена сім’ї. Також вони можуть витрачати пенсії, стипендії, допомоги, соціальні виплати і з цих грошей сплачувати штрафи чи обов’язкові платежі.

При цьому деякі з внесених до списку повідомили правозахисникам, що доступ до їхніх банківських рахунків обмежили за декілька днів до того, як провели обшуки.

“Валерій Большаков розповів, що він не зміг скористатися своєю банківською карткою і оплатити купівлю в продуктовому магазині за кілька днів до проведення у нього обшуку, в жовтні 2017 року”, – зауважують активісти.

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник підкреслила, що такими діями силовики порушують презумпцію невинуватості.

“Навіть у рамках де-факто чинної російської правової системи провина людини не доведена, але вона вже публічно, на сайті Росфінмоніторингу вказана як екстреміст або терорист, а її права вже обмежені. А у випадку з Кримом багатьох громадян України переслідують за екстремістськими і терористичними статтями КК РФ незаконно, з політичних мотивів, а насправді люди злочинів не скоювали”, – розповіла правозахисниця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter