Харківський активіст та фотограф Ігор Гуденко тривалий час не виходить на зв’язок – НСЖУ

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Фотограф, відеоблогер та активіст із Харкова, член Національної спілки журналістів України Ігор Гуденко не виходить на зв’язок із 26 лютого.

Про це йдеться в заяві на сайті організації.

Ігор Гуденко. Джерело: НСЖУ

Відомо, що 24 лютого 2022 року, в перші години війни, фотограф поїхав на велосипеді із Салтівки на харківську окружну дорогу. цього ж дня на власній сторінці у фейсбуку він виклав фото і відео підбитої техніки.

За кілька днів зв’язок з Гуденком зник, востаннє 56-річний чоловік виходив на зв’язок 26 лютого близько 12-ї години. Про зникнення фотографа почали повідомляти його колеги та друзі, які помітили, що той не виявляє жодної активності в соцмережах. 

Знайома Гуденка, харків’янка Вікторія Золотаревська, розповіла, що чоловік є активним учасником Зеленого руху в Харкові, активною, небайдужою людиною. У перші дні війни він знімав на окружній дорозі підбиті російські танки. Виклав їх у соцмережі 25 лютого.

“Згодом знову поїхав в епіцентр подій на своєму велосипеді, а я з дітьми й сусідами спустилася в підвал. І в ту ніч пролетіла й вибухнула дуже близько ракета. В нас зник зв’язок і інтернет. Довелося пройти пів району, щоб запрацював “Київстар”. У Ігоря в слухавці йшли гудки, але ніхто не брав трубку. І так три дні чи довше. А потім зв’язок зовсім пропав”, – уточнила Золотаревська.

Останньою публікацією Гуденка стало відео з розбитими російськими танками на окружній дорозі.

Рідні та близькі намагалися знайти чоловіка, але безрезультатно. Харківська обласна організація НСЖУ подала заяву щодо зникнення до правоохоронних органів.

Якщо хтось знає будь-які відомості про Ігоря Гуденка, це може допомогти слідству, йдеться в заяві організації.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, залученого до евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Він постійно оновлюється.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter