“Репортери без кордонів” вимагають від Росії доказів того, що журналіст Дмитро Хилюк живий

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” вимагає від Росії доказів того, що український журналіст Дмитро Хилюк, якого росіяни утримують у полоні майже два роки, живий.

Відповідну заяву оприлюднили на сайті RSF.

Дмитро Хилюк. Джерело: фейсбук-сторінка МІПЛ

У ній наголошується на тому, що RSF занепокоєні долею українського журналіста, державного заручника Росії, якого вже два роки утримують там без жодних правових підстав.

“Нещодавно організація отримала досить обнадійливі новини про Дмитра Хилюка від звільненого українського військовополоненого. Але відтоді, як останній востаннє бачив його у травні 2023 року, про журналіста немає жодних відомостей”, – уточнили правозахисники.

Ця розмова мала місце в тюремному фургоні під час тривалого, понад 24 години, етапування 12 травня 2023 року між Новозибковською в’язницею, розташованою у РФ неподалік українського кордону, та виправною колонією ІК-7 у селищі Пакіно, за кілька сотень кілометрів на схід від Москви.

Свідок, який надав цю інформацію RSF, − один з 14 українських в’язнів, які перебували у цьому фургоні. Він скористався довгою дорогою, щоб поспілкуватися з Дмитром Хилюком.

Також вони були сусідами по камері в Новозибкові. Чоловік згадує, що журналіст виглядав “фізично добре”, але здавався “дуже ураженим психологічно “. Він підтвердив інформацію RSF, що Хилюк провів “щонайменше три місяці” в одиночній камері.

“Він особливо був стурбований тим, що не міг заспокоїти своїх батьків, особливо хвору матір”, − сказав свідок.

Під час розмови журналіст розповів йому, що неодноразово просив дозволу зв’язатися з батьками або з редакцією УНІАН, де він працював. Проте тюремники систематично відмовляли.

Після прибуття до нової в’язниці у травні 2023 року чоловіків розлучили. Через кілька місяців свідка RSF перевели до в’язниці вже у Мордовії. У січні 2024 року його звільнили. Журналіста він більше так і не побачив.

“Розповідь цього свідка є новим підтвердженням полону Дмитра Хилюка. На жаль, ні українська влада, ні Міжнародний Комітет Червоного Хреста не чули нічого від нього вже багато місяців… Ми закликаємо російську владу звільнити його і щонайменше надати докази, що він живий”, – сказав керівник відділу розслідувань RSF Арно Фроже.

Нагадаємо, 24 лютого росіяни окупували село Козаровичі Київської області, де разом з батьками мешкав Дмитро Хилюк. 3 березня до них додому прийшли окупанти та викрали його разом з батьком. Останнього відпустили через вісім днів, 11 березня. Журналіста ж продовжували перевозити з однієї “в’язниці” до іншої. Одна з них знаходилась в аеропорту “Гостомель”, який росіяни зайняли на початку повномасштабного наступу. Через неї пройшло дуже багато полонених, яких утримували у промислових холодильниках. Про це “Репортерам без кордонів” розповів український солдат, якого росіяни там тримали разом з Хилюком, починаючи з 12 березня.

23 квітня телеканал 1+1 в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні. Його кілька разів намагались обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН — не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких людей не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі в межах цього кримінального провадження.

Росія не надає жодної інформації про викраденого окупантами журналіста УНІАН ні Уповноваженому Верховної Ради із прав людини Дмитру Лубінцю, ні міжнародним організаціям.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на листопад 2023 року у полоні росіян знаходилося щонайменше 25 українських журналістів, як викрадених на початку вторгнення, так і нещодавно затриманих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter