Рада ООН з прав людини закликає Росію надати міжнародним правозахисникам доступ до депортованих українців

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, в якій, зокрема, повторює свою вимогу до Росії невідкладно припинити військові дії проти України, а також закликає РФ надати міжнародним правозахисникам доступ до депортованих на її територію українців.  

Про це у телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова та пише AFP. 

Фото: AFP

Резолюцію “Погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії” підтримали 33 з 47 країн – членів Ради. Її ухвалили за результатами дебатів у межах 34-ї спеціальної сесії Ради ООН з прав людини, скликаної за ініціативи України у зв’язку з погіршенням ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії.  

“Рада ООН з прав людини підтверджує свою вимогу негайно припинити військові дії проти України, а всі сторони конфлікту поважати фундаментальні принципи та норми міжнародного гуманітарного права, зокрема утримуватися від будь-яких нападів на цивільне населення та цивільні об’єкти, а також будь-яких порушень та зловживання прав людини в Україні”, – йдеться у резолюції. 

Члени Ради також закликали Росію надати міжнародним правозахисним організаціям та гуманітарним інституціям негайний та безперешкодний доступ до українців, яких депортували та утримують в Росії.  

У документі наголошують на необхідності утримуватися від будь-якої спонсорованої РФ дезінформації, пропаганди війни або пропаганди національної, расової чи релігійної ворожнечі, що є розпалюванням дискримінації, ворожнечі чи насильства, пов’язаних з агресією проти України.

Рада ООН з прав людини, крім того, попросила незалежну міжнародну слідчу комісію щодо України розслідувати події у районах Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей, а Верховного комісара ООН з прав людини – представити доповідь у межах наступної сесії у червні цього року щодо серйозної ситуації з порушенням прав людини та гуманітарної ситуації в Маріуполі.

Також в документі акцентували на твердій прихильності суверенітету, політичній незалежності, територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та нагальній потребі, аби Росія негайно припинила свою агресію проти України та вивела війська.

Нагадаємо, що Генасамблея ООН обрала Чехію членом Ради з прав людини замість Росії, членство якої в цьому органі тимчасово зупинили через невиправдану та незаконну війну проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter