Рада дозволила зберігати й використовувати репродуктивні клітини загиблих військових

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

7 лютого, у середу, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №10448, який дозволяє зберігати й використовувати заморожені репродуктивні клітини загиблих військових.

Про це йдеться у картці законопроєкту на сайті парламенту.

Фото: Canva

Як повідомив депутат Ярослав Железняк, за ухвалення законопроєкту в цілому проголосували 264 народних обранці.

Військові, чиї репродуктивні клітини зберігаються в кріобанках, мають заповнити розпорядження, форму якого затвердить уряд. У разі загибелі біоматеріали військових безоплатно зберігатимуться в кріобанку протягом трьох років. За потреби цей термін зможуть продовжити довірені особи.

Загиблі військові офіційно визнаватимуться батьком чи матірʼю дитини, зачатої з використанням замороженого біоматеріалу.

У документі також зазначається, що “волевиявлення людини, засвідчене нотаріально до введення в дію цього закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій з використанням цих клітин”

Раніше ZMINA писала, що питання про те, що ухвалений торік Верховною Радою закон, який дозволяє військовим безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках за державний кошт, можуть змінити або скасувати, постало в січні цього року. Попередній закон містив норму про знищення збережених статевих клітин у разі смерті військовослужбовця, яка обурила громадськість.

Увагу на цю норму звернула адвокатка Олена Бабич. Вона консультувала вдову військовослужбовця, яка разом з чоловіком помістила клітини на зберігання ще до ухвалення закону, а тепер через ухвалений закон, ймовірно, не зможе стати матір’ю їхньої спільної дитини. 

“От як пояснити вбитій горем жінці, яка буквально пару місяців назад оформлювала з чоловіком документи, щоб народити дитину, що, поки її чоловік боронив державу і загинув, наші законотворці буквально позбавили його права бути батьком після своєї смерті?!” – запитувала в підписників Бабич. 

Історія обурила чимало людей, серед яких громадські діячі та військові. До прикладу, військова та письменниця Ярина Чорногуз із посиланням на знайомих депутатів стверджує, що причиною ухвалення документа в його чинному вигляді стало побоювання, що держава не зможе виплачувати компенсації дітям, народженим у такий спосіб. 

Нагадаємо, що розвиток репродуктивних технологій в уряді називали одним із пріоритетів охорони здоров’я на наступні сім-вісім років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter