Проєкти про інтеграцію переселенок та спільнототворення громадських просторів отримали нагороди Єврокомісії

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Два проєкти з України отримали нагороди Єврокомісії New European Bauhaus Prizes 2024. Це щорічний конкурс, який підтримує Європейський зелений курс і Сукупність політичних ініціатив підтриманих Єврокомісією з метою зробити Європейський континент кліматично нейтральним до 2050 року..

Про це йдеться на сайті премії.

Фото із сайту Європейської комісії

Так, проєкт “Community reBuilding” отримав нагороду як переможець серед висхідних зірок у номінації “Пріоритезація місць і людей, які цього найбільше потребують” за створення концептів спільнототворення громадських просторів. Центр запланував створення 10 просторів у 10 громадах. Реалізовувати такі проєкти команда планує в містах, де проживає до 100 тисяч мешканців.

У межах проєкту громади отримали 10 грантів на суму 1 мільйон гривень. Ці кошти інвестують у фізичне створення чи оновлення наявних громадських просторів, а також у діяльність таких центрів.

Простори спільнототворення – це інклюзивні та безбарʼєрні місця, у яких жителі громади з різних соціальних груп можуть обʼєднуватися та проводити вільний час разом. Простори сприятимуть сталому розвитку місцевої спільноти, реалізації людей, що його використовуватимуть. Центри створили на основі бібліотеки, ветеранського простору, будинку культури, історичної народної будівлі, хати-мазанки, старої будівлі аптеки тощо.

А проєкт “Над Джерелом” переміг у категорії “Спеціальне визнання премії за реконструкцію та відновлення України” за створення концепції рекреаційного простору “Незламні матусі” для соціальної інтеграції переселенок у львівську громаду.

Цю ідеї планують реалізувати в комплексі UNBROKEN Ukraine. Рекреаційний центр має інтегрувати переселенок з дітьми у львівську громаду, а також надати постраждалим від війни матерям психологічну допомогу.

Щорічний конкурс New European Bauhaus Prizes покликаний відзначити міждисциплінарні проєкти творення спільного простору для повсякденного життя з належною інклюзією. В конкурсі відзначають такі аспекти, як:

  • поєднання науки, технологій і культури;
  • розв’язання проблем озеленення і цифровізації;
  • пропозиції розв’язання складних суспільних проблем спільнотворчістю громад.

Нагадаємо, що проєкт “Better Time Stories” (“Історії кращого часу”) від українських розробників отримав спецвідзнаку BolognaRagazzi CrossMedia Awards 2024 у категорії “Книги та цифрові платформи”.

Better Time Stories, або ж “Історії кращого часу”, – неприбуткова ініціатива на підтримку українських дітей, які були змушені покинути свої домівки через війну. Інтерактивні книжки створені для дітей віком від трьох до семи років та дозволяють записати аудіоверсію оповідань від членів сім’ї, що лишаються в Україні. Разом із друкованим виданням родина отримує застосунок, через який і можна послухати створений запис. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter