Прокуратура АРК готує повідомлення в МКС щодо захоплення українського майна в окупованому Криму

Дата: 17 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим готує інформаційне повідомлення для Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС) з приводу оскарження Україною майна в тимчасово окупованому Росією Криму. 

Про це повідомив прокурор АРК Ігор Поночовний у програмі “Питання національної безпеки” з Валентиною Самар в ефірі ТРК “Чорноморська”.

“Зараз у нас, якщо говорити взагалі про майно в Криму, є цілий кейс. Є одне велике кримінальне провадження, є низка менших проваджень, у яких ми встановлюємо і накопичуємо інформацію про все майно, яке було присвоєне державою-окупантом, у тому числі й майно “Чорноморнафтогазу”, – повідомив Поночовний.

За його словами, прокуратура АРК спільно з правозахисними організаціями обмірковують таку ідею. 

“Там будуть висвітлені питання як присвоєння громадського майна, так і присвоєння приватного майна, зокрема значної кількості земельних ділянок, які були окупаційною владою незаконно відібрані в громадян України. Сподіваюся, що в цьому ж кейсі в нас буде висвітлене і питання майна “Чорноморнафтогазу”, – повідомив прокурор.

Раніше Прокуратура АРК заявила про намір спільно з Кримською правозахисною групою надіслати заяву до МКС через пропаганду та мілітаризацію дітей у Криму.

Як відомо, 2014 року Росія захопила бурові установки, флот та інше майно української державної компанії “Чорноморнафтогаз” під час анексії півострова. Після цього НАК “Нафтогаз України” втратила контроль над цим кримським підприємством. Пізніше ДАТ “Чорноморнафтогаз” було відтворене на материковій частині України.

17 жовтня 2016 року НАК “Нафтогаз України” і шість її дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії. Вони вимагали відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в Криму. “Нафтогаз” ініціював провадження відповідно до угоди між Кабміном України і урядом Росії про сприяння, здійснення та взаємний захист інвестицій.

У 2017 році компанія “Нафтогаз України” подала позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 мільярдів доларів збитків від втрати активів унаслідок анексії Криму. З урахуванням відсотків ця сума становить 8 мільярдів доларів.

Суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив, що Росія винна у втраті кримських активів НАК “Нафтогаз України”.

За даними прокуратури АРК, Російська Федерація за всі роки тимчасової окупації Криму відчужила 3 800 земельних ділянок у кримських фізичних та юридичних осіб. 

Нагадаємо, 24 березня Володимир Путін підписав указ, яким розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть перебувати у власності “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 із 25 муніципальних утворень Криму, зокрема Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також вісім із 12 муніципалітетів Севастополя.

Заборона на володіння землею не поширюється на Сімферополь, Джанкой, Красноперекопськ, Білогірський, Красногвардійський і Первомайський райони.

За даними формування, що називає себе “Державним комітетом з державної реєстрації та кадастру Республіки Крим”, громадянам України належать 9 747 земельних ділянок на “прикордонних територіях Росії”. Їхні власники зобов’язані будуть продати їх росіянам або російським компаніям. В іншому разі вони можуть бути викуплені Росією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter