Правозахисник вбачає блеф у реакції Авакова на присягу “нацдружин”

Дата: 05 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков блефує у своїй реакції на появу Національних дружин, адже саме з його погодження їх створили.

Про це Deutsche Welle заявив Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини.

“У Авакова — політичні амбіції. Почався передвиборний рік, і зараз він грає мускулами, аби показати, що таку вуличну силу він контролює, тобто може як прикрутити їх і прибрати з вулиці, так і успішно показушно боротися з їхніми проявами”, — сказав він.

За його словами, укласти “меморандум про співпрацю” з правоохоронними структурами, аби допомагати їм з охороною громадського порядку вдається далеко не кожній громадській організацій.

Олег Мартиненко припускає, що “Національні дружини” мають преференції, тому і налагодити співпрацю з поліцією їм не було проблематично. Разом з тим правозахисник не виключає, що праворадикальні організації на кшталт “Національних дружин” можуть бути небезпечними для суспільства.

“Такі формування частіше за все насаджують тоталітарний порядок, пригнічують свободу слова. Інші свободи від їхнього віросповідання теж опиняються під загрозою”, — попереджає Олег Мартиненко.

Нагадаємо, 28 січня у Києві учасники організації “Національні дружини” склали присягу “на вірність і служіння українському народу”. Понад 600 учасників організації провели ходу центром міста. Як заявляють у партії “Національний корпус”, мета діяльності громадської організації “Національні дружини” – забезпечення порядку в українських містах.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в країні існує лише державна монополія на застосування сили, що належить Нацгвардії, Нацполіції та Збройним силам. Він підкреслив, що всі інші парамілітарні утворення є незаконними, та пообіцяв не допустити їх роботи.

За даними держреєстру юридичних осіб, засновники ГО “Національні дружини” — Ігор Кашка, Артем Клімін та Максим Климка. Керівник організації — Ігор Бобер, а командиром називає себе Ігор Михайленко. Усі вони – колишні “азовці”. 

В організації спростували заяву речника Нацкорпусу Романа Чернишова про фінансування організації бізнесом. Натомість “нацдружинники” твердять про фінансування із членських внесків. Журналісти Громадського радіо підрахували, скільки може обійтись закупівля форм для тисячі “дружинників” по усій Україні. Для цього знадобилося б 1 705 000 гривень. 

Західні експерти висловили занепокоєння створенням “Національних дружин”. Правозахисник і дослідник крайньоправих рухів Павло Клименко вважає, що поява “Національних дружин” матиме вплив на безпеку меншин у Києві. Правозахисник Максим Буткевич застеріг, що заяви організації, яка має ознаки ультраправої парамілітарної структури із ксенофобською ідеологією, про застосування сили несуть загрозу порушень прав людини.

У неділю 4 лютого кілька десятків активістів у Києві протестували проти організації “Національні дружини”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter