Правоохоронці встановили особи 45 російських військових, які вчиняли воєнні злочини в Україні

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці встановили особи 45 росіян, які, за інформацією слідства, вчиняли звірства на території нашої країни. Також від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні зареєстрували понад 11 500 злочинів агресії та воєнних злочинів.
 
Про це в ефірі українських телеканалів заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова, а також повідомили в Генеральній прокуратурі.
 
Ірина Венедіктова. Джерело: фейсбук-сторінка Генпрокурорки України
“Наразі встановлено вже 45 таких осіб, щодо воєнних злочинів, це стаття 438 ККУ, і три особи вже в суді. Це одна людина, яка обвинувачується нами у вбивстві цивільного, і ще дві особи передано до суду (причому вони фізично перебувають в Україні). Це ті люди, які обстрілювали цивільну інфраструктуру на Харківщині”, поінформувала Венедіктова.

За її словами, в цьому питанні “ми рухаємося набагато швидше, ніж у міжнародному правосудді“.

На думку генпрокурорки, важливо знайти та покарати кожного військового РФ, який вчиняв злочини на території України. Необхідно також знайти свідків та відповідні докази.  

Вона зазначила, що важливим є питання, як довго триватиме весь цей процес.

Ми, звичайно, розпочинаємо всі розслідування, але знову ж таки в тих умовах, що в нас немає доступу (до місць скоєння деяких злочинів. – Ред.). Тому чи будемо ми закривати ці розслідування? Ні, ми будемо їх розслідувати… Десь ми будемо рухатися швидше, як-от наразі по Київській області, Чернігівській, Сумській області уже виходимо на підозри. Десь нам потрібен буде час. Але все одно українське правосуддя ставить собі за мету знайти й притягнути кожного покидька до відповідальності, скільки б це часу нам не коштувало”, уточнила Венедіктова.

У Генеральній прокуратурі також зазначили, що від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронці зареєстрували вже 11 674 злочини агресії та воєнних злочини.

Щонайменше 11 302 випадків кваліфікували за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни, 49 – щодо планування, підготовки та розв’язання агресивної війни, і 15 – щодо пропаганди війни. Ще 308 випадків кваліфікували за іншими статтями. 

Кількість підозрюваних у скоєнні цих злочинів становить 623.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Офісі генерального прокурора також зареєстрували й 5553 злочини проти нацбезпеки: більшість із них, а саме 3645, стосуються зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, ще 887 – державної заради, 758 – колабораційної діяльності, а 62 – диверсій. 

Майже 12 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії допомогли зібрати українці через єдину платформу для збору інформації.

Для того щоб надіслати інформацію, треба: 

  • зазначити дані про себе;
  • описати порушення із зазначенням точного місця та деталей (потерпілих, пошкодження тощо);
  • завантажити фото або відео.

Усім, хто завантажує матеріали на платформу, в Офісі генерального прокурора гарантують конфіденційність і захист персональних даних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter