Після акції на підтримку Стерненка, поліція розпочала кримінальне провадження за статтею “хуліганство”

Дата: 21 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У суботу, 20 березня, в день народження Сергія Стерненка, його прихильники зібралися на Банковій з вимогою відпустити активіста на волю. Мітингувальники розбили вікна Офісу президента, залили стіни й бруківку фарбою та намагалися підпалити будівлю.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Фото: УНІАН, Дмитро Хилюк 

Люди скандували гасла “Аваков чорт”, “Свободу політв’язням”, “Зелю геть!”. Протестувальники запалили фаєри і кидали у бік будівлі Офісу президента петарди, вимагаючи звільнити Сергія Стерненка, Андрія Антоненка та інших політв’язнів, накласти санкції на Андрія Портнова та відправити у відставку генпрокурорку Ірину Венедіктову й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Фото: “Українська правда”, Ельдар Сарахман

У неділю вранці до розмальованого фасаду та потрощених дверей центрального входу в ОПУ журналістів не підпускають. Поліція на Банковій проводить слідчі дії.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом подій під Офісом президента. Дії мітингувальників кваліфікували як хуліганство. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі.

Нагадаємо, що 23 лютого Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. 

Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
 
Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це, як наголошують активісти, на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на нього у 2018 році.
 
Після оголошення вироку Стерненку акції невдоволених відбулися в низці міст, зокрема в Києві та Одесі. Мітингувальники серед іншого вимагають завершити в Україні судову реформу. 
Фото обкладинки: УНІАН
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter