Переможцями конкурсу на меморіал Героїв України у Львові стали архітектори з Хмельницького

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Переможцями архітектурного конкурсу на меморіальний комплекс військових поховань Героїв України у Львові стала команда архітекторів з Хмельницького Віктор Голубєв та Дмитро Райфшнайдер. 

Про це розповіли у Львівській міській раді. 

Фото: ЛМР

Рішення провести конкурс щодо того, який вигляд матиме меморіальний комплекс на вулиці Мечникова, львівські посадовці ухвалили ще 2022 року. 

До минулого року на Личаківському військовому цвинтарі були поховані загиблі ще з часів Першої світової, а окремою частиною були поховання новітніх захисників України. Торік фахівці завершили перший етап ексгумації давніх останків, серед яких знайшли двох німецьких солдатів часів Другої світової війни. Також виявили чимало речей, які передали до музею. 

Перепоховати частину останків зможуть після погодження з Мінкультом, бо Личаківський військовий цвинтар внесено до переліку пам’яток історії, а пам’ятками є саме останки.  

На місці, де нині розташований цвинтар, планують облаштувати зону поховань, меморіальний сквер, музей, монумент невідомому солдату, каплицю та місце для поховання урн із прахом.

Львівські посадовці кажуть, що переможці конкурсу мають концепцію, яку доопрацьовуватимуть із членами дорадчої ради, до якої входять військові, родини загиблих та представники духовенства. 

Намогильні споруди на цвинтарі пропонують виконати з білого архітектурного бетону з вкрапленнями натурального каменю. 

“На надгробному камені буде місце для фотографії та імені з роками життя полеглого. Разом з надгробним каменем буде місце для розміщення квітів та лампадок. Також збоку біля могил облаштують невеличкі місця для сидіння уніфікованого дизайну”, – розповідають про ідею в міськраді. 

Фото: ЛМР

Важливою частиною зони поховань називають колумбарій, де будуть урни з прахом. Територія, як обіцяють посадовці, буде доступною для всіх – “можна буде спуститися як сходами, так і пандусом”. 

Фото: ЛМР

Монумент невідомому воїну, що нагадуватиме щит, автори проєкту пропонують розмістити на передній частині комплексу. Він може мати багато символічних прочитань, кажуть архітектори, але основне – це “зелені шляхи, що в перспективі йдуть до неба”. Зелень на щиті має символізувати цвіт нації, який пішов захищати державу.

Фото: ЛМР

“Концепція нової площі полягає в зміненні осі міста на вісь історичну. Ця вісь направлена на північний схід та схід в усереднену точку, що поєднує координати боїв за Київ, Харків, Донецьк, Авдіївку, Дебальцеве, Іловайськ, Херсон та основний напрямок оборони України. Таке зміщення осі повинне привернути увагу до географічної єдності України та контрастувати зі структурою міста, врізаючись у неї”, – говорить автор проєкту Дмитро Райфшнайдер.

На площі комплексу розташують місце покладання квітів і плиту, на якій зобразять графічні знаки бригад і підрозділів, герої яких воювали за Україну. 

Нагадаємо, що в Україні почали зводити Національне військове меморіальне кладовище, створення якого обговорювали ще з 2011 року. 

Будівництво викликало невдоволення деяких місцевих мешканців на Київщині, бо ті побоюються за стан екології, втім посадовці переконують, що будівництво не вплине на довкілля. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter