Полоненому волонтеру Ярославу Жуку перед відправленням до Ростова на суд дозволили побачення з батьками

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Волонтеру з Мелітополя Ярославу Жуку, якого окупанти  викрали в Мелітополі та утримують в Сімферопольському СІЗО, дозволили побачитись з батьками. Незабаром його можуть перевезти з окупованого Криму до Ростова-на-Дону, де над ним розпочнеться судовий процес.

Про це виданню ZMINA розповіла дружина Ярослава Марина Жук.

За її словами, батьки Ярослава час від часу їздять до окупованого Криму і передають синові речі та їжу. Минулого тижня їм дозволили побачення з ним. Ярослав під час цієї зустрічі, за словами батьків, виглядав набагато краще – був поголений та не такий пригнічений.  

Наскільки я зрозуміла, вони вирішили провести таку собі акцію переш ніж перевезти Ярослава до Ростова. Після його зустрічі з батьками вони мені розповіли, що Ярослав гарно тримався. Він навіть намагався їх заспокоювати та підбадьорювати“, – каже дружина полоненого. 

Вона підтвердила, що росіяни планують перевезти Ярослава до Ростова-на-Дону, де відбудеться судовий процес над ним. Але наразі в окупантів нібито виникли проблеми з доказовою базою, тому все це може затягнутися.

З Криму їх усіх чомусь перевозять до Ростова-на-Дону. Ще в Мелітополі нам казали, що його повезуть саме туди. Очевидно, у них це вже відпрацьована схема”, – зауважує жінка. 

За словами Марини, у Ярослава дійсно були проблеми зі слухом, але зараз він покращився.

Марина та Ярослав періодично листуються, але частіше пише дружина. Чоловікові інколи через адвоката вдається передати їй коротенькі листи, де він пише зазвичай : “У мене все добре”.

Ярославу подобається, коли я йому розповідаю про наше життя. Йому дуже хочеться бути з нами, хоча б подумки. Так він стає до нас ближче. Він став впевненішим в собі, коли зрозумів, що є людина, яка йому допомагає, тобто адвокат. Що він може покластися на неї. Враховуючи те, де він знаходиться, він тримається дуже добре“, – розповідає Марина. 

Як відомо, у червні 2022 року в тимчасово захопленому Мелітополі російські військові викрали волонтерів Ярослава Жука та Іллю Єніна.

На відео, яке окупанти виклали в мережі, Жук “зізнається” в тому, що 17 червня 2022 року нібито “скоїв замах на директора департаменту освіти міста Олену Шапурову”, а також у причетності до “партизанського руху, яким займається СБУ”.

Загарбники перевезли Жука до тимчасово окупованого Криму та обвинуватили в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК РФ (акт міжнародного тероризму). Сімферопольський “суд” обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Згодом Ярослав Жук, якого ФСБ утримує в Сімферопольському СІЗО, заявив про тортури. Після тортур Ярослав Жук частково втратив слух.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter