“Обстріли були менш страшними ніж очікування на лікування”: українській біженці довелося повернутися з Шотландії для здачі аналізів

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

12 січня у шотландському парламенті розглянули питання біженки з України, яка жила у Глазго та намагалася потрапити на візит до лікаря, щоб здати аналіз крові. Їй відмовили у наданні медичної допомоги, оскільки жінка не мала призначень для здачі аналізів. Через це українка була змушена повернутися до Києва і розпочати лікування тут. 

Про це пише видання “Daily Record” з посиланням на заяву лідера шотландських ліберал-демократів Алекса Коул-Гамільтона

Парламент Шотландії. Фото: twitter.com/BBCScotlandNews

Марії 22 роки, вона вимушена була поїхати з України через повномасштабну війну та з літа живе у Шотландії. Дівчина страждає на гормональне захворювання щитоподібної залози, яке потребує регулярного обстеження та лікування. Але коли вона прийшла до сімейного лікаря, очікування було настільки довгим, що Марія вирішила ризикнути повернутися в Україну, аби відвідати медика тут. 

“Українська столиця жахливо постраждала в останні місяці через російські бомбардування. Попри це, молодій жінці було простіше здати аналізи крові там, аніж тут, у Шотландії. Усі біженці будуть відчайдушно прагнути повернутися на батьківщину, однак поки вони тут, вони мають розраховувати на соціальні послуги, як і всі ми”, – йдеться у повідомленні.

Алекс Коул-Гамільтон наголосив, що запису на прийом до лікаря-терапевта та здійснення лікарняних послуг доводиться чекати дуже довго. Цього тижня влада Шотландії повідомила про заплановану роботу для подолання кризи, з якою стикнулася Національна служба охорони здоровʼя. 

Нагадаємо, що медицина – це не єдиний виклик, який доводиться долати українцям у приймаючих країнах. Так, наприкінці грудня біженці з України звернулися до ірландського Департаменту з питання прав дітей, рівних прав, інвалідності, інтеграції та молоді (DCEDIY).

Одні скаржилися на те, що їм щоденно доводиться далеко йти до пункту роздавання їжі – близько 1 кілометра. Інші повідомили, що мешканці центру для біженців мають приймати душ на вулиці, у кабінках, покритих брезентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter