Нові правила перетину кордону не стосуються студентів приватних вишів: МОН не бачить у цьому дискримінації

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

2 квітня уряд ухвалив постанову, згідно з якою студенти-чоловіки за певних умов зможуть перетинати кордон під час воєнного стану. Однак це стосується лише тих, хто навчається в державних і комунальних закладах вищої освіти. Студенти приватних вишів заговорили про дискримінацію, проте МОН відкидає ці зауваження. 

Про це відомство повідомило на запит hromadske.
 
Фото: НСН

Так, у МОН кажуть, що, згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність (постанова КМУ №579), освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат з державного або місцевого бюджету.

“Зміни, що вносяться до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому випадку, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами”, – зазначає відомство.

Йдеться, зокрема, про організаційні, протокольно-інформаційні, консультаційні послуги та послуги з перекладу.

У міністерстві також зазначають, що існують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії, але які не припинили існування юридичної особи приватного або публічного права. 

“Якби зміна до постанови стосувалася студентів таких закладів освіти, це могло б створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації”, – додали в МОН.

Отже, студенти чоловічої статі можуть перетинати кордон, якщо вони:

  • віком від 18 до 22 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;
  • навчаються на денній формі в закладах вищої освіти України державної або комунальної форм власності й здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування);
  • є учасниками освітньої академічної мобільності;
  • їдуть на навчання до іноземних закладів освіти строком на один семестр.

Нагадаємо, що в лютому Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації, який передбачає позбавлення права на відстрочення від призову на військову службу аспірантів, які навчаються на умовах контракту. Водночас аспіранти вважають таку норму  дискримінаційною і такою, що порушує право на здобуття освіти.

Зрештою, під час другого читання, коли депутати ухвалили цей законопроєкт, відстрочення від мобілізації отримали всі студенти (як бюджетної, так і контрактної основи), які навчаються на денній чи дуальній формах навчання і здобувають послідовну освіту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter