Нобеля з літератури отримала американська поетеса Луїза Глюк

Дата: 08 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Цьогорічною лауреаткою Нобелівської премії з літератури стала американська поетеса Луїза Глюк. 

Про це 8 жовтня повідомили в Нобелівському комітеті. 

Премію їй присудили “за безпомилковий поетичний голос, який суворою красою робить індивідуальне існування універсальним”.

Фото: Нобелівський комітет

77-річна Луїза Глюк народилася в Нью-Йорку в сім’ї вихідців з Австро-Угорщини. Навчаючись у школі, вона хворіла на нервову анорексію, однак згодом подолала хворобу. Свою першу збірку віршів вона випустила в 1968 році та отримала за неї премію Американської академії поетів.

Відтоді Глюк випустила близько 20 збірок поезій та прози. Її відзначали різними нагородами, зокрема в 1992 році вона отримала Пулітцерівську премію за збірку “Дикий ірис”. Окрім літературної творчості, вона викладає англійську мову в Єльському університеті.

Глюк часто описують як автобіографічну поетесу. Її роботи насичені емоційною напруженістю та часто спираються на міфи, історію та природу, крізь призму яких вона розмірковує про особистий досвід та сучасне життя. Центральна тема її творчості — дитинство і стосунки у родині. У комітеті наголошують на тому, що Глюк прямолінійно описує сімейне життя та радикальні зміни в житті.

“Для всіх характерне прагнення до ясності. Дитинство і сімейне життя, близькі стосунки з батьками, братами й сестрами – тема, яка залишається для неї центральною. У її віршах “я” прислухається до того, що залишилося від мрій і помилок, і ніхто не може бути важчим за неї саму в протистоянні з власними ілюзіями”, – розповіли члени Нобелівського комітету про цьогорічну лауреатку. 

Нобелівська премія 2020 року передбачає винагороду в 10 млн шведських крон, що приблизно дорівнює 1,1 млн доларів.

Торік Нобелівський комітет оголосив лауреатів з літератури відразу за два роки: австрійця Петера Гандке (за 2019 рік) та польську письменницю українського походження Ольгу Токарчук (за 2018 рік).

Нагадаємо, що напередодні Нобелівські премії з фізики та хімії отримали одразу три науковиці. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter