Нобелівську премію з економіки отримала Клаудія Голдін за вивчення становища жінок на ринку праці

Дата: 09 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Нобелівську премію з економіки 2023 року присудили економістці з Гарвардського університету Клаудії Голдін за внесок у вивчення становища жінок на ринку праці.

Про це повідомив Нобелівський комітет.

Клаудія Голдін. Фото: вікіпедія

Американська економістка, історикиня і фахівчиня з гендерних питань Клаудія Голдін народилась у 1946 році. У 1967-му – здобула ступінь бакалавра економіки в Корнелльському університеті, 1969 року стала магістром з економіки в Чиказькому університеті, а в 1972 році здобула докторський ступінь з економіки.

У 1990 році Голдін приєдналася до викладацького складу економічного факультету в Гарвардському університеті. У 2013–2014 роках була головою Американської економічної асоціації.

Науковиця вивчала архіви США і збирала дані за понад 200 років, щоб визначити, як і чому відмінності в доходах представників різних статей змінювалися з плином часу. Зокрема, економістка зʼясувала, що у XX столітті рівень освіти в жінок значно зріс і зараз у розвинених країнах він значно вищий, ніж у чоловіків.

Згідно з її дослідженням, участь заміжніх жінок зменшилася з переходом від аграрного до індустріального суспільства на початку XIX століття, але потім почала збільшуватися зі зростанням сфери послуг на початку ХХ століття. Голдін пояснила цю закономірність як результат структурних змін і еволюції соціальних норм щодо жіночих обов’язків стосовно дому та сім’ї.

Вона також дійшла висновку, що доступ до протизаплідних таблеток відіграв важливу роль у прискоренні цих революційних змін, пропонуючи нові можливості для планування кар’єри.

Як відомо, премія з економіки – єдина премія, яка не входить до пʼяти оригінальних премій, заснованих за заповітом Альфреда Нобеля, що помер 1896 року. Натомість вона була заснована завдяки пожертвуванню Шведського центрального банку в 1968 році. Уперше нагороду, яка офіційно називається Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, вручили 1969 року.

Однак, як і в разі з іншими нагородами, окрім Нобелівської премії миру, переможця визначає Шведська королівська академія наук, і пошук кандидатів відбувається за тією ж процедурою.

Як і всі інші премії, вона супроводжується золотою медаллю, дипломом та призовою сумою в розмірі 11 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона доларів), а лауреати та лауреатки отримують свої нагороди від короля Карла XVI Густава на пишній церемонії нагородження в Стокгольмі.

Раніше ZMINA писала, що 2018 року Нобелівську премію в галузі фізики вперше за 55 років отримала жінка: Донна Стрікленд розділила нагороду з Артуром Ешкіним та Жераром Мору. Стрікленд та Мору винайшли метод генерування ультракоротких оптичних імпульсів високої інтенсивності. Вони придумали, як створити високоінтенсивні лазери. Нова технологія отримала широке застосування в медичній і промисловій галузях.

Нагадаємо, що 10 грудня, у Міжнародний день прав людини, в Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру, яку присудили трьом лауреатам з Білорусі, Росії та України – білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал” та українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”. 

У своїй промові Матвійчук наголосила, що розцінює премію як визнання зусиль усього українського народу, а також закликала світ реагувати на систематичні порушення прав людини з боку Росії.

Олександра Матвійчук стала першою лауреаткою Нобелівської премії миру від України за часи незалежності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter