Невідомі в Чечні побили журналістку “Нової газети” Мілашину та адвокатку Дубровіну

Дата: 08 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Увечері 6 лютого в Грозному біля входу до готелю “Континент” невідомі напали на оглядачку “Нової газети” Олену Мілашину та адвокатку Марину Дубровіну. 

Про це повідомляє “Новая газета“.

“Напад скоїли невідомі молодики та жінки в холі готелю, неподалік входу до самого готелю. Переважно били саме жінки – руками і ногами”, – інформує видання. 

Олена Мілашина

Жінок звалили з ніг, били по голові та животу. Повідомляється, що нападники знімали на відеокамеру свої дії. Один з них сказав їм залишити місто. 

Журналістка та адвокатка прибули до столиці Чечні на судове засідання в справі блогера Іслама Нуханова, який на відео зафільмував вартісну нерухомість, що, ймовірно, належить родинам, пов’язаним з лідерами республіки. Марина Дубровіна – офіційна адвокатка Іслама Нуханова. Після того як чоловік опублікував відео в ютубі, правоохоронці затримали його та звинуватили в незаконному володінні зброєю. 

Потерпілі написали заяву до поліції. Управління МВС у Грозному заявило про початок перевірки. 

Журналістка Олена Мілашина в коментарі Meduza повідомила, що пов’язує напад зі справою блогера. За її словами, нападники дізналися про те, в якому готелі вона зупинилася, через фотографію ящика з черемшею із супермаркету, розташованого на першому поверсі готелю. Цю світлину за кілька годин до нападу журналістка виклала на своїй сторінці у мережі “Фейсбук”.

“Новая газета” повідомляє, що наступного дня жінок не допустили на відкрите судове засідання в цій справі. 

“Судовий пристав Болтабієв (з номером жетона ОП 03175) заявив їм, що “тут вам не російський суд” і “Чечня не Російська територія”, тому вхід для всіх тільки з дозволу в.о. голови суду Мормила, а він “заборонив будь-кого пропускати в будівлю суду”, – повідомляє видання.

У правозахисній організації Amnesty International закликають правоохоронців розслідувати цей і попередні випадки нападів на правозахисників та активістів. 

“Ця нахабна атака – жахлива. Минулого року призначений Кремлем чеченський лідер Рамзан Кадиров відкрито попередив про заборону діяльності правозахисників у Чечні та погрожував їм насильством. Зараз таке насильство відбувається. Тільки ефективне розслідування цього та всіх минулих нападів може покласти край беззаконню, яке зараз панує в Чечні. Оскільки сподівань на ефективне розслідування на місцевому рівні мало, тут повинні втрутитися федеральні органи влади, однак вони чітко вказали, що не збираються цього робити”, – прокоментував заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Нагадаємо, раніше журналістка “Нової газети” Олена Мілашина повідомила про викрадення, тортури та вбивства чеченських геїв. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter