НАЗК знайшло корупційні ризики у розкритикованому правозахисниками законопроєкті про доступ до судових рішень

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції надало негативний висновок щодо проєкту закону №7033-д, яким нардепи хочуть обмежити право громадян на доступ до рішень судів.

Висновок опублікували на сайті НАЗК. 

Одним з ризикованих факторів, на який звернули увагу у НАЗК, є необґрунтоване відтермінування повного доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Нардепи хочуть, щоб загальний та повний доступ, наприклад, до ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів з’являлись у реєстрі лише через рік після того, як їх туди внесли. Нині строк обмеження в один рік діє лише для загального доступу.

Автори хочуть розширити й сам перелік рішень судів, доступ до яких відтерміновуватимутьі До нього додали ухвали про арешт майна та тимчасовий доступ до речей і документів, а також про відмову у задоволенні клопотання про арешт майна та тимчасовий доступ до речей і документів

“Запропоноване положення не узгоджується із Державною антикорупційною програмою на 2023–2025 роки… (в одному з пунктів виконання якої. – Ред.) передбачено необхідність внесення змін до законодавства щодо здійснення тимчасового доступу до документів та речей, які не містять охоронюваної законом таємниці, без судового контролю”, – наголошують у НАЗК. 

Окрім цього, в агентстві звернули увагу, що положення документа не узгоджуються із заявленою метою та Кримінальним процесуальним кодексом.

“Загалом реалізація положень проєкту закону нівелює прозорість рішень у кримінальному провадженні як дієвого інструменту мінімізації корупційних ризиків”, – підсумовують у НАЗК. 

Доступ до деяких державних реєстрів, зокрема до Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР), закрили чи суттєво обмежили з початком повномасштабної війни Росії в Україні. Торік з реєстру зникли майже всі вироки за кримінальними правопорушеннями за останні три роки. 

ZMINA детально розповідала, чи насправді таке обмеження відповідає законодавству та якою є шкода через недоступні рішення судів. 

Нагадаємо, що правозахисники закликали депутатів не підтримувати законопроєкт №7033-д, а також ще один, який дозволяє не проводити запис судових засідань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter