Нардепи пропонують карати п’ятьма роками в’язниці за нелегальний перетин кордону задля ухилення від мобілізації

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №10453, яким пропонують посилити відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Kyiv Post

Авторами законопроєкту стали троє депутатів Сергій Кузьміних, Олександр Горенюк та Анатолій Остапенко

На їхню думку, чинне покарання за незаконне перетинання кордону та переправляння через нього не лякає порушників, а тому вже два роки кількість відповідних кримінальних проваджень зростає, Так, у 2022-му таких було 1225, а з січня по жовтень минулого року – 2011. Нардепи наголошують, що така ситуація “несе реальні ризики для національної безпеки”. 

Нині покарання за незаконне переправлення через державний кордон України, організація таких дій, керівництво або сприяння до цього порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод караються позбавленням волі від 3 до 5 років. Якщо законопроєкт ухвалять, то покарання збільшиться – від 5 до 7 років. 

Щодо двох інших частин цієї статті Кримінального кодексу, що стосуються переправляння через кордон небезпечним способом, групи людей або, коли злочин вчиняє службовець, то нардепи пропонують лишити чинне покарання – позбавлення волі від 5 до 7 років та позбавлення права обіймати певні посади на 3 роки. 

Також пропонують доповнити статтю “Незаконне перетинання державного кордону України” нормою про мотив вчинення злочину, а саме “ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період”. За такі дії пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Якщо вчинити правопорушення ще раз або у групі осіб, то можна сісти за ґрати на строк від 5 до 8 років, а якщо застосувати насильство або зброю під час цього, то можна отримати від 8 до 12 років. 

Ілюстраційне зображення. Фото: WSJ

Нардепи пропонують також дозволити протягом пів року, відколи порушник повернеться в Україну, добровільно розповісти про це у Державну прикордонну службу, щоб уникнути покарання. 

Це не перший схожий законопроєкт. Торік у парламенті інша група нардепів реєструвала документ, але пропонувала дещо інші ідеї. Так, хотіли додати до частини 3 статті 321 “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України” згадку про те, що такі дії відбуваються “під час дії воєнного або надзвичайного стану”. 

Однак, замість доповнення статті про незаконне перетинання держкордону, як у законопроєкті №10453, пропонували створити нову статтю Кримінального кодексу – “Незаконне перетинання державного кордону України під час дії воєнного стану”. 

У трьох частинах нової статті прописали покарання для:

  • осіб, які згідно з законом приписані до призовної дільниці; 
  • військовослужбовців та військовозобов’язаних, резервістів, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації;
  • осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. 

Щодо покарання, то пропонували встановити можливість призначати як штраф, так і позбавлення волі. 

Нагадаємо, що торік прикордонники викрили понад 3 тисячі підроблених документів, за якими намагались виїхати чоловіки. 

На території лише одного прикордонного загону на Закарпатті за час великої війни знайшли 19 тіл чоловіків, які намагались перепливти Тису. 

Фотографія обкладинки: Sebastian Gollnow

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter