Наразі в Україні вже діють 47 регіональних мовних програм, серед них 17 обласних – омбудсман

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на травень 2023 року в Україні функціонує 47 місцевих програм розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. 17 з них обласні. 

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Фото: Читомо

“Сьогодні в Україні вже затверджені й діють 47 регіональних мовних програм, серед яких 17 обласних. Більшість із них були розроблені та ухвалені після 24 лютого 2022 року”, – зазначив мовний омбудсман, нагадавши, що Черкащина першою в Україні затвердила обласну мовну програму 4 червня 2021 року.

Водночас Херсонщина стане першим регіоном, де реалізують програму державної мовної політики. Цього року на це виділили 735 тисяч гривень. Серед проєктів, які вже почали реалізовувати в Херсоні та на деокупованому правобережжі в межах програми, безоплатні мовні курси за програмою “Єдині”. 

Так, обласні мовні програми затверджено в Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Черкаській, Житомирській, Хмельницькій, Сумській та Чернігівській областях.

Вони допомагають українцям більше дізнатися про мовний закон, безоплатно опанувати українську мову, отримати додаткову інформацію щодо складання іспитів на рівень володіння державною мовою, підтримати обдаровану молодь, сприяючи мовній стабільності в державі.

За словами Креміня, через те, що в Україні досі не ухвалена Державна програма сприяння опануванню державної мови, органи місцевого самоврядування та місцеві громади наразі відіграють провідну роль в утвердженні державної мови в усіх сферах суспільного життя. Отже, саме вони активно сприяють імплементації Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Насамкінець уповноважений нагадав, що в Україні вже діє понад 500 безплатних майданчиків для охочих вивчити та вдосконалити українську мову.

Нагадаємо, що в липні минулого року в Харкові розпочали новий проєкт “Вивчай українську з Харковом” для збагачення знань української мови та культури серед місцевих мешканців та всіх охочих.

Метою проєкту є популяризація української мови та літератури на прикладі відомих локацій Харкова та видатних містян. В управлінні стверджують, що проєкт сприятиме підвищенню мовної та культурної грамотності дітей, молоді та всіх охочих збагатити свій словниковий запас.

Читайте також: Ложка дьогтю в діжці меду: аналіз мовного закону на відповідність стандартам прав людини

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter