Наразі у Чехії перебувають 325 тисяч українських біженців, дві третини з них – жінки

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 1 квітня 2023 року понад 325 тисяч біженців з України отримали у Чехії тимчасовий захист, який надає їм доступ до державного медичного страхування, освіти або ринку праці. Дві третини біженців – жінки, а 30% – діти. 

Про це повідомила директорка Департаменту притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Чехії Павла Новотна

Українські біженці у Празі, 5 березня 2022 року. Фото: Олена Іванців, “Ґрати”

Ці цифри включають як тих, хто продовжив свій тимчасовий захист, так і тих, хто подав заяву на нього лише цього року. Так, за продовженням тимчасового захисту звернулися близько 297 тисяч осіб, решта зареєстрованих біженців прибула до Чехії після початку року.

Українці, які зареєструвалися на програму продовження тимчасового захисту, отримали його до кінця березня 2024 року. Ті, хто не встиг цього зробити до минулої пʼятниці, зможуть перереєструватися наново. За правилами, що діють зараз, тимчасовий захист передбачений максимум на три роки. 

За словами Новотної, зараз до Чехії приїжджають в середньому близько 2500 людей на тиждень, тому після перегляду цифр Чехія опиниться серед держав, які найбільше обтяжені хвилею біженців.

Також стали відомі результати опитування PAQ Research, які показали, що більшість біженців, які працювали в Україні до повномасштабного вторгнення, також працюють у Чехії.

Згідно з опитуванням Національного інституту SYRI, вони зайняті здебільшого на низькокваліфікованих посадах. Роботодавці не заохочують працевлаштування біженців на кваліфіковані посади через незнання чеської мови та можливість повернення біженців до України. 

Нагадаємо, що 27 січня чеський уряд схвалив зміни до законодавства, які коригують параметри допомоги українським біженцям. Зокрема, йдеться про солідарні виплати на житло у чеських домогосподарствах, виплату матеріальної допомоги біженцям та суворіші заходи з обліку біженців. Нові положення законів під назвою Lex Ukrajina IV застосовуватимуться з квітня. 

Також у Празі відкрили Центр допомоги та підтримки “Мрія”, де надаватимуть інформаційну допомогу щодо здоровʼя, освіти та житла, а також проводитимуть навчання для дітей та молоді до 25 років. У закладі працюють перекладачі, юристи та психологи, а для дітей організували окремий дитячий куточок та гуртки. Батьки можуть залишати дитину на кілька годин у дитячому куточку, де нею опікуватимуться кваліфіковані вихователі та вчителі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter