Національну правозахисну премію-2021 отримала Людмила Гусейнова – активістка в полоні

Дата: 10 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Національну правозахисну премію за особистий внесок у захист прав людини 2021 року отримала Людмила Гусейнова, яка захищала права дітей в окупованому Новоазовську, а з 2019-го перебуває у СІЗО в окупованому Донецьку.

Оголошення премії відбулось 9 грудня під час Національної правозахисної неКонференції, яку транслювало “Громадське”.

Джерело: Фейсбук-сторінка Медійної ініціативи за права людини

Людмила Гусейнова – громадська уповноважена з прав дитини в окупованому Донецьку. Після окупації вона започаткувала всеукраїнський рух захисту прав дітей, які опинилися в нелюдських умовах існування в селі Приморському, фактично на лінії фронту.

Людмила організувала регулярний збір та доправку до села приватним транспортом гуманітарної допомоги для дітей-сиріт та напівсиріт з Новоазовського інтернату, який Україна не встигла евакуювати, а бойовики розформували. Силами доброчинників, яких об’єднала Гусейнова, у школі створили бібліотеку української літератури, придбали комп’ютер, а кожна дитина отримувала листівки із Києва, Харкова, Львова, Одеси.

Активістка не боялася захищати права дітей перед місцевими чиновниками та поліцією так званої “ДНР”, домоглася звільнення кількох дітей, яких помістили до дорослої психіатричної лікарні як малолітніх злочинців. Персонально займалася влаштуванням на оздоровлення та опікою дітей, у яких було виявлене недокрів’я та плеврит внаслідок неналежних умов побуту.

За активну правозахисну діяльність Гусейнову заарештували бойовики за фіктивними обвинуваченнями. 40 днів вона провела у секретній тюрмі “Ізоляція”. Уже два роки ув’язнена у Донецькому СІЗО. Але навіть в ув’язненні продовжує правозахисну діяльність: через свої контакти розшукує на підконтрольній території родичів жінок у СІЗО, аби ті клопотали про повернення їх на відбуття терміну в українських виправних установах.

Національну правозахисну премію-2021 у студії “Громадського” вручила чоловіку Людмили Гусейнової Дмитру Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова.

Фото: Центр громадянських свобод

Вона нагадала, що у в’язницях на території ОРДЛО знаходяться наразі 300 українських громадян, ув’язнених за погляди, і серед них 30 жінок.

“Одна з цих жінок – Людмила Гусейнова, яка ув’язнена навіть не за погляди, а за правозахисні дії і підтримку дітей, постраждалих від війни. І ми знаємо, які страшні умови наразі в Донецькому СІЗО”, – додала Денісова.

Правозахисники сподіваються, що премія також матиме адвокаційний ефект для звільнення Людмили Гусейнової.

Нагадаємо, Національну правозахисну премію  за особистий внесок у захист прав людини п’ятий рік поспіль вручає коаліція правозахисних організацій “Правозахисний порядок денний”.

2020 року її отримали адвокат Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський та голова громадської організації “Fight for Right / Боротьба за права” Юлія Сачук.

2019 року цю премію отримала волонтерка Ірина М., яка працює з полоненими на Донбасі (справжнього імені лауреатки не називали публічно, оскільки це пов’язане з питаннями безпеки). 2018 року премію отримала правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), юристка Дар’я Свиридова, яка, зокрема, вела справи кримських політичних в’язнів. 2017 року Національну правозахисну премію отримали правозахисниця, яка працює з дітьми в зоні конфлікту на Донбасі, Олена Розвадовська та журналістка і співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак. 2016-го – луганський правозахисник Геннадій Щербак за створення бази даних про порушення прав людини в умовах конфлікту на Донбасі.


 

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють над розв’язанням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проєкт “Без кордонів”, “Євромайдан SOS”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter