На звільненій Харківщині виявили катівні, у яких знущалися над іноземними студентами

Дата: 16 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

На території низки звільнених населених пунктів Харківської області правоохоронці виявили за допомогою місцевого населення катівні, де тримали в нелюдських умовах українців, а також іноземців.

Про це повідомляють заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін та начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов

Фото: Андрій Нєбитов

Йдеться про громадян однієї з азійських країн, які, будучи мирними іноземними студентами, намагалися виїхати на підконтрольну українському уряду територію. Їх зупинили російські військові. Незаконно затримані піддавалися тортурам.

“Усі ці сліди воєнних злочинів зараз ретельно документуються нами. І за досвідом Бучі ми чудово розуміємо, що найжахливіші злочини можуть бути викриті лише з часом. Ми вже зіштовхнулися з ексгумацією окремих тіл не лише з ознаками насильницької смерті, але й тортур – відрізані вуха і таке інше. Це ще тільки початок”, – зазначив Єнін.

За його словами, наразі катівня знайдена в Балаклії. Але також є оперативна інформація, яка потребує підтвердження, про аналогічну катівню на території Вовчанська. Там катували людей, зокрема електричним струмом.

Зокрема, начальник поліції Київщини Нєбитов повідомив, що в кімнаті тортур у штабі окупантів у Балаклії росіяни вдягали маски та катували мирних жителів оголеними дротами.

“Катівню облаштували в одному із відділів поліції, тут же тримали полонених і жили самі. Відверто вражає те, що поряд із кімнатами тортур окупанти розвішували малюнки своїх дітей”, – розповів він.

Напередодні повідомлялося, що представники поліції зафіксували один підтверджений факт смерті цивільного внаслідок тортур у приміщенні Балаклійського відділку поліції, який контролювали російські окупанти. У кожному приміщенні утримували від 8 до 15 осіб, за якими таємно вели спостереження.

Втікаючи з Балаклії, військові РФ залишили полонених у зачинених приміщеннях. Втім, один із заручників зміг розбити вікно і вилізти, а потім відкрити двері та звільнити інших. Тому точну кількість бранців та потерпілих зараз уточнюють.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter