На кінофестивалі “Берлінале” виник антисемітський скандал: що стало причиною?

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний кінофестиваль “Берлінале” завершився гучним скандалом і висуненням кримінальних звинувачень за поширення антисемітських публікацій та висловлювання артистів на церемонії вручення премії.

Про це йдеться на сайті кінофестивалю.

Фото: Wikimedia Commons

Так, 25 лютого невідомі зламали інстаграм-канал розділу Berlinale Panorama та розмістили антисемітські текстові пости про війну на Близькому Сході з логотипом Berlinale.

“Ці заяви не походять від фестивалю та не відбивають позиції фестивалю. Пости були негайно видалені, і розпочато розслідування, як міг статися цей інцидент. “Берлінале” рішуче засуджує цей злочинний акт, видалив дописи та розпочав розслідування. Крім того, “Берлінале” порушив кримінальні справи проти невідомих. LKA [державна кримінальна служба] почала розслідування”, – розповіли організатори кінофестивалю. 

Однак скандал почався ще на церемонії вручення “Ведмедів”, коли лауреати премії зі сцени висловили антисемітські заяви про війну на Близькому Сході та обвинувачення на адресу Ізраїлю. Обурення тисяч телеглядачів спричинило те, що ані з боку офіційних осіб фестивалю, ані із зали не пролунало заперечень цього і згадок про те, що 7 жовтня 2023 року терористичне угрупування ХАМАС напало на Ізраїль.

“Ми розуміємо обурення тим, що заяви деяких лауреатів були сприйняті як надто однобічні, а в деяких випадках і недоречні… Однак “Берлінале” розглядає себе – сьогодні, як і в минулому, – як платформу для відкритого діалогу між культурами та країнами.

Тому ми також повинні терпіти думки та заяви, які суперечать власній думці, доки ці заяви не дискримінують людей чи групи людей у расистський чи подібний спосіб або не виходять за межі законодавства. Нам здається, що з огляду на зміст було б доцільно, якби лауреати премії та гості на церемонії нагородження також зробили більш диференційовані заяви з цього приводу”, – заявила виконавча директорка “Берлінале” Марієтт Різзенбек.

Фестиваль, за її словами, виступає за демократію та відкритість і проти дискримінації та всіх форм ненависті.

Нагадаємо, що 18 лютого в межах Берлінського кінофестивалю відбувся прем’єрний показ документального фільму Шона Пенна та Аарона Кауфмана “Суперсила” (Superpower). У фільмі розповідається про війну за незалежність, російське вторгнення: Шон Пенн сам зустрів його в Києві й бачив на власні очі перший день початку повномасштабної війни.

Крім того, відразу два українських фільми, “Це побачення” та “Прокидаючись у тиші”, отримали престижні нагороди на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі Berlinale (Berlin International Film Festival).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter