Максим Буткевич став лауреатом Національної правозахисної премії

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисник і військовослужбовець Збройних сил України Максим Буткевич, який зараз перебуває у російському полоні, став лауреатом Національної правозахисної премії.

Про це пише Центр громадянських свобод.

Максим Буткевич (архівне фото). Фото: Стас Юрченко / “Ґрати”

Нагороду для нього отримав батько – Олександр Буткевич. Під час вручення він згадав листи, які писав йому син.

“Війна — це страшна штука, але я все-таки сподіваюся, що вона не зробить нас настільки грубими й жорстокими, що після неї ми відсунемо права людини на другий чи на третій план. Боротьба відбувається за права людини, за ті демократичні цінності, які відсутні в Російській Федерації і які ворог намагається знищити у нас”, – процитував Максима батько.

Олександр Буткевич отримує нагороду для сина. Джерело: Центр громадянських свобод

Нагадаємо, що Максим Буткевич понад 20 років присвятив правозахисній діяльності. Був співзасновником та координатором проєкту “Без кордонів”. Протягом багатьох років виступав одним з організаторів та модератором показів і подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Входив до Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України. Був тренером мережі Будинків прав людини.

У 2019–2021 роках – безпосередній учасник і координатор впровадження системи моніторингу та швидкого реагування на порушення прав людини в Україні ReAct, Альянс громадського здоров’я, а після впровадження системи – консультант.

Виступав з лекціями про права людини, мову ворожнечі для журналістів, активістів, працівників МВС та владних структур в Україні та в інших країнах на запрошення.

Працював в Офісі управління Верховного комісара в справах біженців ООН в Україні.

Буткевич вступив до лав ЗСУ в березні 2022 року. Потрапив до російського полону в червні 2022-го.

Його батько Олександр Буткевич одразу казав, що Росія збирається влаштувати показове судилище над сином. Буткевича під час фейкового процесу називали “нацистом” і приписали йому слова журналіста видання “Український тиждень” Богдана Буткевича, сказані 2014 року, про те, що на Донбасі “півтора мільйона зайвих людей”.

10 березня 2023 року окупаційний “суд” у Луганській області призначив правозахиснику та військовому Максиму Буткевичу 13 років колонії за те, що він нібито, перебуваючи в Сєвєродонецьку, поранив двох жінок, вистріливши з гранатомета в під’їзд житлового будинку. 

Апеляційний суд в Москві залишив вирок чинним, однак ухвалив зарахувати до терміну ув’язнення фактичний час тримання під вартою з 19 серпня 2022 року.

Зараз правозахисник і військовослужбовець ЗСУ відбуває “покарання” у ВК-2 окупованого міста Вахрушеве (укр. Бокове-Хрустальне, підпорядковане місту Красний Луч (Хрустальний) на Луганщині). 

Національна правозахисна премія – це недержавна нагорода, яку вручають за особистий внесок у захист прав людини в Україні. Щороку нагородження відбувається 10 грудня – у День захисту прав людини — у межах Права людини та війна — VIII Правозахисна НеКонференція, організованої Center for Civil Liberties / Центр громадянських свобод.

Минулого року лауреатами премії стали керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна та адвокат Юрій Білоус

Правозахисниця присвятила премію своїм колегам та друзям правозахисникам на фронті: Ярославу МаликуОлексію БідіКостянтину РеуцькомуЄвгенії ЗакревськійМарині Ліліченко, а також Максиму Буткевичу та активісту Роману Ратушному – одному з найсвітліших борців за справедливість, який “тепер тримає небо”.

Лауреатами премії попередніх років були Людмила Гусейнова – цивільна полонена з окупованого Новоазовська, громадська уповноважена з прав дитини в окремих районах Донецької області (ОРДО) (2021 р.), Роман Мартиновський – кримський адвокат, експерт Регіонального центру прав людини (РЦПЛ) (2020 р.) та Юлія Сачук — голова громадської організації Fight for Right / Боротьба за права, Дар’я Свиридова – правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) (2018  р.), Олена Розвадовська – правозахисниця, яка працює з дітьми в зоні конфлікту на Донбасі та Марія Томак – журналістка і співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини (2017 р.), Геннадій Щербак – луганський правозахисник (2016 р.).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter